Turkse ´Aquarium-Man´ blijft 30 uur en 20 minuten onder water met een open diepzeeduik in koud zoutwater. Daarmee heeft hij een nieuw wereldrecord gevestigd voor de langste open zoutwater diepzeeduik in koud water.

Cem Karabay begon maandag aan zijn poging en heeft een Guinness Wereldrecord te pakken met 30 uur en 20 minuten onderwater te blijven. Hij deed dit in het Marinepark aan het eiland Gokceada, het grootste Turkse eiland. Elk moment onder water in de Turkse Egeïsche Zee werd opgevolgd door Seyda Subasi Gemici, die een afgevaardigde voor Guinness is in Turkije.

Karabay brak het record van de Noorse duiker Niks-Roar Selnes, die 15 uur en 10 minuten onder water bleef in Eidkjosen, te Noorwegen, in 2016.

Karabay: “Een opleiding in onder water blijven”

“Ik vervulde de belofte van het wereldrecord te breken. Ik beschouw de eerste 10 uur als een opleidingsfase. De tweede 10 uur bracht ik door als een gezel, omdat ik mezelf verbeterde door wat ik had geleerd. Uiteindelijk werd ik bedreven in de laatste 10 uur,” aldus Karabay.

Later gaf Gemici het Guinness Wereldrecord Certificaat aan Karabay, om zijn verwezenlijking te eren.

Meer dan een week onder water

Krabay breekt graag records op belangrijke Turkse feestdagen en verjaardagen. Zo brak hij een record op de 20ste verjaardag van Troje op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Troje ligt aan de monding van de Hisarlik en overschouwt de Turks-Egeïsche kustvlakte. Het is een van de beroemdste archeologische sites ter wereld, met de geschiedenis van 4,000 jaar.

In 2011 brak Karabay het Guinness Wereldrecord voor de langste diepzeeduik in een gecontroleerde omgeving. Toen duurde het 192 uur, 19 minuten en 19 seconden.

Yeni Safak