Turken die op dit moment in Tasburun wonen, een Turks dorp aan de Armeense grens, blikken terug op pijnlijke dagen.

Tanriverdi Eyrice, een 80-jarige inwoner van het dorp, vertelde tegen Anadolu Agency dat zijn voorouders eerst naar Iran zijn gevlucht en vervolgens terug zijn gekeerd naar Armenië omdat ze daar geen stabiel leven konden leiden.

Eyrice haalde aan dat alle inwoners van het dorp Igdir uit Jerevan komen. De Turkse academicus Erol Kurkcuoglu, die de Turks-Armeense betrekkingen bestudeert aan de Ataturk Universiteit in de oostelijke provincie Erzurum, zei dat Jerevan en de omliggende gebieden, aan het begin van de 20ste eeuw bevolkt werden door Turkse moslims. Het Armeens en Russische beleid dwong Turken echter om te vertrekken.

84% van Jerevan was moslim

“Studies uit 1814 tonen aan dat 84 procent van de lokale bevolking in Jerevan moslim was, de overige 14 procent was Armeens,” zei Kurkcuoglu. Hij voegde toe dat de wereld de Armeense wreedheden tegen een miljoen Turken en 50.000 Koerden heeft genegeerd.

Zogenaamde Armeense genocide

Turkije ontkent de vermeende Armeense “genocide” van 1915, maar erkent dat er aan beide kanten slachtoffers vielen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Turkije hekelt zich aan het feit dat de incidenten als “genocide” worden bestempeld, en omschrijft de gebeurtenissen van 1915 als een tragedie voor beide partijen.

Russische inval en opstanden

Turkije zegt dat de dood van Armeniërs in 1915 te wijten is aan de Russische inval en de opstanden tegen het Ottomaanse rijk die daarmee gepaard gingen. Een daaropvolgende verhuizing van Armeniërs zou ook talrijke slachtoffers hebben veroorzaakt.

Ankara heeft herhaaldelijk voorgesteld om een gezamenlijke commissie op te richten die bestaat uit Turkse historici, Armeense historici en internationale deskundigen om deze kwestie te onderzoeken.

Anadolu