President Recep Tayyip Erdogan heeft de leider van de Republikeinse Volkspartij (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, uitgedaagd om zich kandidaat te stellen voor de komende presidentsverkiezingen van 24 juni. Erdogan uitte vorige dinsdag felle kritiek op Kılıçdaroğlu omdat hij gesprekken had gevoerd met andere oppositiepartijen om een gezamenlijke presidentskandidaat voor te stellen.

“Meneer Kemal, verspil geen tijd. Kom en word nu kandidaat. Waarom bent u hier en daar op zoek naar een kandidaat? Waarom wordt u geen kandidaat?” zei Erdogan dinsdag tijdens zijn partijvergadering. “Een partijvoorzitter zoals jij dient zich kandidaat te stellen. Ik ben benieuwd hoeveel stemmen je zal krijgen,” voegde de president toe.

Erdogan omschreef de gelade woordenwisseling tussen partijleden van de AKP en de CHP op 23 april ook als “schandelijk” en “rampzalig”.

“Wat we op 23 april zagen was beschamend. Ik veroordeel diegenen die hun problematische politiek hebben gebruikt om een nationale feestdag te verpesten,” zei de president die naar de CHP verwees.

Erdogan bekritiseerde ook de 15 afgevaardigden van de CHP die hun partij op 22 April verlieten om zich bij de onlangs gevormde İYİ-Partij aan te sluiten.

Hurriyet