Duikers van de Turkse marine hadden een Turkse vlag bij zich toen ze aan het werk waren in de baai van Souda op het Griekse eiland Kreta. Daar werd heftig tegen gereageerd in Griekenland, volgens lokale media.

Op 19 maart deelde het Turkse ministerie van Defensie op Twitter vier foto’s van een ontmijningsoperatie van een SAS-team (militaire duikers) die een Turkse vlag bij zich droegen.

“Ons ontmijningsschip TCG Akçakoca was aan het werk in de haven van Souda op Kreta. Het schip werkte mee aan de door Griekenland georganiseerde operatie Ariadne-19,” staat te lezen in de tweet.

“Onze SAS-teams ontdekten twee mijnen en een IED.”

De tweet werd eerst geretweet door het Verenigd Maritiem Commando van de NAVO (MARCOM) in Engeland, maar die retweet werd snel weer verwijderd.

“Volgens het Griekse ministerie van Defensie ging het hier om een “grove” provocatie van Turkije. Het heeft de NAVO dan ook gevraagd om de foto te verwijderen. De NAVO onderzoekt momenteel waarom het bericht in eerste instantie geretweet werd,” lezen we op het Griekse nieuwsportaal greekcitytimes.com op 21 maart.

Op 20 maart werd op de website van de Griekse krant ekathimerini.com een gelijkaardig bericht gepubliceerd. “Op 20 maart haalde het Verenigd Maritiem Commando van de NAVO [MARCOM] een betwiste onderwaterfoto van haar Twitteraccount op verzoek van minister van Defensie Evangelos Apostolakis. Daarop was te zien hoe twee Turkse duikers poseren met een nationale vlag tijdens hun werk ten noorden van het Griekse eiland Kreta. Dat stuitte op protest van de Griekse marine.”

MARCOM retweette een andere tweet van het Turkse ministerie van Defensie. Daarop zien we een Turkse fregat in actie samen met de Franse marine.

De Griekse operatie vond plaats van 14 tot 21 maart.

Bron: Hürriyet

S.V.R.