Turkije heeft de terreuraanslagen in Nieuw-Zeeland scherp veroordeeld. Daar werden vrijdag twee aanslagen gepleegd op moskeeën, waar op dat moment veel moslims samen waren voor het vrijdaggebed. Er vallen 49 slachtoffers te betreuren.

https://www.youtube.com/watch?v=d9DEsK-NN_c

President Recep Tayyip Erdoğan heeft de “verwerpelijke” terreuraanslagen op twee moskeeën in de stad Christchurch op Nieuw-Zeeland scherp veroordeeld. Hij noemde het “het zoveelste voorbeeld van toenemend racisme en islamofobie”, en betuigde zijn medeleven met de islamitische wereld en het Nieuw-Zeelandse volk.

“Ik veroordeel ten strengste de terreuraanslag op de Al Noor-moskee in Nieuw-Zeeland en de islamitische gelovigen aldaar. Moge Allah de slachtoffers genadig zijn en de gewonden een spoedig herstel schenken,” liet de president weten op Twitter.

Later op de dag, op een begrafenisplechtigheid in Istanbul, zei Erdoğan: “Deze aanslagen [in Christchurch] laten duidelijk zien dat de anti-islamitische gevoelens verder gaan dan persoonlijke haat. Ze manifesteren zich vandaag in een massamoord. En de wereld kijkt met gekruiste armen toe, meer nog, moedigt dit gedrag aan.”

Volgens de Turkse president zijn deze schietpartijen overduidelijk lang op voorhand gepland en kunnen ze niet simpelweg als “impulsief gedrag” afgedaan worden.

Volgens de president verspreidt deze dodelijke tendens, die ook Turkije en hemzelf bedreigt, zich in het Westen “als kanker”.

“We roepen de hele wereld, en in het bijzonder de westerse landen, op om dringend maatregelen te nemen tegen deze gevaarlijke ontwikkelingen, die de hele mensheid bedreigen.”

https://www.youtube.com/watch?v=lJ4JuAsL1ag

Nog later, op een evenement, zei Erdoğan dat hij dit soort terroristen zal stoppen voor ze hun doel bereiken. Hij benadrukte het feit dat deze moordaanslagen intrinsiek gericht zijn tegen moslims.

Erdoğan betuigde ook zijn deelneming aan Patty Reddy, de eerste minister van Nieuw-Zeeland. Hij zei dat een Turkse delegatie, bestaande uit onder meer vice-president Fuat Oktay en minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu, haar land zou bezoeken om hulp te bieden.

“Ik vind het belangrijk voor uw land om de organisaties te ontmaskeren die achter dit terrorisme schuilgaan. De verklaringen van degene die de aanslag heeft opgeëist maken duidelijk dat de daders niet geïsoleerd staan in de maatschappij. Het zou mijns inziens een opluchting zijn voor Nieuw-Zeeland als de groeperingen die hierachter zitten ontmaskerd worden. We zouden niet willen dat er een schaduw valt over Nieuw-Zeeland, het land van de vrijheden,” aldus Erdoğan.

Meteen na de aanslagen kwam er een stroom rouwbetuigingen van Turkse hoogwaardigheidsbekleders op gang.

Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu veroordeelde de aanslagen op Twitter met de woorden: “De media en politici die de sfeer van haat en islamofobie, die sowieso al geëscaleerd was, in het westen voeden, dragen even veel verantwoordelijkheid voor deze gruwelijke aanslagen als de daders zelf.”

Çavuşoğlu sprak later met zijn Nieuw-Zeelandse collega Winston Peters om zijn medeleven en solidariteit te betuigen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken publiceerde ook een persbericht. Daarin wordt benadrukt dat Turkije ervan overtuigd is dat Nieuw-Zeeland met succes een onderzoek zal instellen naar de aanslagen en de daders voor de rechter zal brengen. Men gaat ervan uit dat islamofobie aan de basis ligt van de aanslagen.

Alle vormen van terrorisme

Volgens Fahrettin Altun, communicatieadviseur van de president, “herinneren [deze terreuraanslagen] ons eraan dat een verdeeld leger geen standhoudt. Het wordt tijd dat we de krachten bundelen in de strijd tegen alle vormen van terrorisme.”

Presidentieel woordvoerder Ibrahim Kalın riep de wereld dringend op om het “islamofobisch, fascistisch terrorisme” te stoppen en smeekte Gods genade af voor de slachtoffers.

“Deze laffe daad toont waartoe haat en een anti-islamitisch discours kunnen leiden. Tevens wordt duidelijk hoe hoog de anti-islamitische gevoelens in de wereld zijn opgelopen.”

Kalın benadrukte dat dit de zoveelste gebeurtenis is die duidelijk maakt dat een anti-islamitisch discours aanleiding heeft gegeven tot “een perverse, moorddadige ideologie”. Hij riep de wereld op om niet langer te zwijgen over moslimhaat.

Turkse oppositieleider Kılıçdaroğlu

Volgens oppositieleider Kemal Kılıçdaroğlu, van de Republikeinse Volkspartij (CHP), vormen de aanslagen in Nieuw-Zeeland een ernstige terroristische misdaad tegen de mensheid.

“We kunnen ons niet neerleggen bij de groeiende islamofobie of haatdragende retoriek tegen moslims. We roepen de westerse landen op om wat dat betreft voor hun eigen deur te vegen. Aan de islamitische landen vragen we dringend om een einde te maken aan onderlinge conflicten zodat er vrede kan komen,” schreef Kılıçdaroğlu op Twitter.

Volgens Devlet Bahçeli, leider van de Nationalistische Beweging (MHP), is het de verantwoordelijkheid van de Nieuw-Zeelandse regering om terroristen die het gemunt hebben op de islamitische waarden hun verdiende straf te geven. Hij benadrukte dat deze terroristen vijanden zijn van Turkije en de Turken. “Vijanden van de Turken en van de Islam zijn door en door barbaars.”

Ali Erbaş, hoofd van de Dienst voor Religieuze Zaken, definieerde islamofobie als een “zware misdaad tegen de mensheid”. Hij veroordeelde gewelddadige aanslagen op moskeeën. Moskeeën zijn “plekken die vrede voor alle mensen symboliseren”.

Volgens premier Jacinda Ardern waren deze massale schietpartijen in twee moskeeën blijkbaar goed geplande “terroristische aanslagen. 40 mensen kwamen om het leven en meer dan 20 raakten zwaar gewond.” Het dodental liep later nog op tot 49.

De aanslagen werden opgeëist door een 28-jarige Australiër. Hij legde verklaringen af tegen moslims en tegen immigratie. Eerder werden vier mensen opgepakt. Onder hen is één Australiër, volgens de politie.

Sabah

S.V.R.