Brenton Tarrant

Na de afschuwelijke terreuraanslag op twee moskeeën in Christchurch, Nieuw-Zeeland, die bijna 50 mensen het leven kostte, blijkt uit een document van de aanvaller dat de aanslag werd geïnspireerd door diepgewortelde anti-islamitische en xenofobe sentimenten die vaak gericht waren tegen Turken in Europa.

In een anonieme post gedeeld op de discussiesite 8chan, bekend om een breed scala aan content, waaronder haatdragende uitspraken, zei de schrijver dat hij “een aanval tegen de indringers ging uitvoeren”. De post bevatte links naar een Facebook livestream waarin de aanval en een manifest verschenen.

Het 78 pagina’s tellende manifest haalde “blanke genocide” aan, een term die typisch door racistische groepen wordt gebruikt om te verwijzen naar immigratie en de groei van minderheidsbevolkingen, als zijn motivatie.

De Facebook-link leidde gebruikers naar de pagina van een gebruiker die brenton.tarrant.9 heet.

Een Twitter-account met de naam @brentontarrant plaatste op woensdag foto’s van een geweer en ander militair materiaal versierd met namen en berichten verbonden aan blank nationalisme. Dezelfde wapens lijken ook te verschijnen op de livestream van de aanval op de moskee.

Brenton Tarrant

De 28-jarige Australische burger Brenton Tarrant wordt genoemd als dader van de aanval.

Het manifest heeft een deel met de titel “to turks” [sic], waarin de schrijver dreigt alle Turken die aan de Europese kant van Turkije en elders in Europa leven te doden. De tekst definieert het gebied waar Turken vreedzaam zouden mogen leven als de “oostkant van de Bosphorus”.

“We komen voor Constantinopel en we zullen elke moskee en minaret in de stad vernietigen. De Hagia Sophia zal vrij zijn van minaretten en Constantinopel zal opnieuw terecht christelijk [sic] eigendom zijn,” vervolgt de tekst.

President Recep Tayyip Erdoğan wordt ook geviseerd in het manifest dat stelt dat hij moet worden gedood tijdens een bezoek aan de Turkse gemeenschap in Europa. Die gemeenschap noemt de aanvaller “zijn etnische soldaten die momenteel Europa bezetten” in de met haat doordrenkte tekst.

De tekst zegt ook dat Erdogans dood zal dienen om een wig te drijven “tussen de Turkse indringers die momenteel ons land bezetten en de etnische Europeanen en tegelijkertijd de greep van Turkije op de regio zal verzwakken, waardoor een belangrijke vijand van Rusland wordt verwijderd en de NAVO wordt gedestabiliseerd en gebroken”.

In een deel met de titel “Europa voor Europeanen” belooft het manifest om alle “indringers” uit Europa te verwijderen, ongeacht of ze nu “Roma, Afrikaans, Indiaas, Turks, Semitisch of anders” zijn.

Het manifest stelt dat de NAVO moet worden omgevormd tot een Europees leger en dat Turkije, het op een na grootste militaire leger in het bondgenootschap en een van de eerste leden sinds 1949, “opnieuw moet worden teruggedrongen tot de ware positie van een buitenlandse, vijandelijke macht”.

Sabah

T.A.