Foto: Vlag van PKK-leider Öcalan

Een Turkse procureur is vandaag naar het Grondwettelijk Hof gestapt om de opheffing te eisen van de pro-terroristische partij HDP.

De procureur beschuldigt de partij van terroristische activiteiten, aldus Anadolu Ajansi.

Volgens het Turkse persbureau Anadolu Ajansi stuurde de procureur een akte van beschuldiging naar het hof waarmee hij de opening van een proces vraagt om de pro-terroristische HDP te verbieden.

De procureur beschuldigt partijleden van ‘pogingen om de eenheid en territoriale integriteit van de Turkse staat te ontwrichten’.

Het Grondwettelijk Hof moet met de akte van beschuldiging instemmen voordat een datum voor het proces kan worden vastgelegd.

 

Ankara verwijt HDP dat het de ‘politieke vitrine’ is van de PKK, een groep die een bloedige terreurstrijd voert in Turkije en als terroristisch bestempeld wordt door het land en het westen.

Terroristische propaganda

De kritiek op HDP zwol aan na een afgebroken Turkse militaire interventie om dertien gijzelaars uit de handen van de PKK in Irak te redden, een operatie die half februari verkeerd uitdraaidde.

Het Turkse parlement ontnam woensdag een HDP-parlementslid zijn zetel wegens een gevangenisstraf voor terroristische propaganda.

HDP, dat alle beschuldigingen van ’terroristische activiteiten’ met kracht verwerpt, zegt te zijn vervolgd vanwege zijn oppositie tegen de regering.

Bron: Turkse media