De wereldwijde cosmeticasector heeft een waarde van 460 miljard dollar. De markt van cosmeticaproducten groeit jaarlijks met een goede 10 procent.

In 2018 bedroeg de grootte van deze markt 11,3 miljard Turkse lira (1,8 miljard euro). Men verwacht dat de sector tegen 2020 zal groeien tot zo’n 14 à 15 miljard Turkse lira. Huidverzorgingsproducten verkopen het beste. Een andere sector is echter ook aan het oprukken de laatste jaren: de medische esthetiek.

Verenigde Staten heeft meeste behandelingen

Onder de medische esthetiek vallen praktijken en behandelingen zonder chirurgische ingrepen zoals haartransplantatie, botox, epilatie en vullingen. “Het aantal dergelijke behandelingen in Turkije bedraagt bijna een miljoen. De Verenigde Staten heeft de meeste behandelingen met vier miljoen. Op de wereldlijst staan wij qua aantal operaties op de vijfde plaats,” zei Gökhan Büyükataman, expert in de esthetieksector.

Invloed van selfies

Volgens Büyükataman gebeuren behandelingen voor botox en vulling het meeste. “Een sessie voor botox kost 1000 lira (180 euro). Het wordt gedaan om de vier of zes maanden. Vullingen beginnen vanaf 350 euro. De gemiddelde leeftijd voor deze behandelingen is gedaald van 30 naar 25. Het fenomeen van de selfies heeft een grote invloed op jonge mensen. Sommige vrouwen gaan leningen aan om de behandeling te ondergaan zonder medeweten van hun echtgenoten. Bij de mannen is er een groei van 200%. Vooral mensen met hooggeplaatste functies gebruiken botox om er jonger uit te zien.”

In Europa staat Turkije eerste

Volgens prof. dr. Şükrü Yazar, expert plastische chirurgie, is Turkije een van de landen met de meeste esthetische behandelingen. “Voor laserepilatie en gezichtsbehandelingen zonder operaties staat Turkije op de eerste plaats in Europa en voor vullingen staan we op de tweede plaats in Europa.”

Hurriyet

T.A.