Foto: Het voltallige Europees Parlement komt bijeen voor een plenaire vergadering in Straatsburg, Oost-Frankrijk, op woensdag 13 maart 2019.

Het Europees Parlement heeft woensdag een stemming gehouden omtrent de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Een meerderheid van de parlementsleden stemde voor een formele opschorting van het toetredingsproces.

370 parlementsleden stemden voor, 109 tegen en 143 onthielden zich. De resolutie is niet bindend.

De resolutie is vernietigend voor de Turkse regering, maar anderzijds heeft de tekst het over “de belangrijke rol van Turkije om de migratiecrisis aan te pakken” en haar “grote gastvrijheid”, omdat ze meer dan 3,5 miljoen Syrische vluchtelingen opvangt.

Ömer Çelik

Ömer Çelik, woordvoerder van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), sprak zijn teleurstelling uit over de resolutie. “Deze beslissing toont aan dat het Europees parlement helaas onder invloed staat van extreem-rechtse ideologieën.”

Eerder had Turkije de ontwerptekst van dit rapport afgewezen, omdat die blijk gaf van de vooringenomen en bevooroordeelde houding van de EU jegens Turkije. Ankara zal blijven ijveren voor toetreding, verzekert men.

“De oproep die in de ontwerpresolutie gedaan wordt, namelijk om de onderhandelingen over de toetreding van ons land officieel op te schorten, is absoluut onaanvaardbaar. Bovendien gaat het enkel om een adviserende beslissing die niet wettelijk bindend is,” zegt Hami Aksoy, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

“We verwachten dat men de nodige wijzigingen in de tekst doorvoert om tot een positiever, realistischer en minder bevooroordeeld eindresultaat te komen. Die tekst kan dan in maart aangenomen worden door de plenaire vergadering van het Europees parlement,” aldus Aksoy. Hij benadrukte dat Ankara het document alleen dan serieus zal nemen.

Roemenië

Gabriel Sopanda, de Roemeense ambassadeur in Turkije, zei woensdag dat Roemenië “openlijk en volmondig” achter Turkije staat in haar ambities om toe te treden tot de EU. Volgens Sopanda is de stemming over de Turkse toetreding een gevolg van de “politieke verdeeldheid” binnen Europa.

“Het resultaat van de stemming is niet bindend voor de lidstaten of de instituties.” Roemenië is sinds begin dit jaar voorzitter van de Raad van de Europese Unie.

In oktober zei president Recep Tayyip Erdoğan nog dat hij overwoog om een referendum te houden over de kwestie, omdat Turkije al zo lang aan het lijntje gehouden wordt. Hij drukte zijn ergernis uit over een proces dat volgens hem ernstig bemoeilijkt wordt door vooroordelen tegenover moslims.

De toetredingsonderhandelingen werden formeel opgestart in 2004, maar liggen al jaren stil. Er is protest van Grieks-Cyprus, omtrent de kwestie van het verdeelde eiland. Ook Frankrijk en Duitsland zijn gekant tegen een Turkse toetreding. Desondanks blijft het EU-lidmaatschap een cruciaal strategisch doel voor Erdoğan.

Sabah

S.V.R.