Links: Lahmacun Rechts: çiğ köfte

De medische expert prof. dr. Canan Karatay heeft een beoordeling gemaakt van de lokale gerechten van Şanlıurfa. Volgens de professor kan men alle lokale delicatessen verorberen zonder zorgen. Karatay loofde de regionale keuken van Şanlıurfa en verklaarde dat alles wat natuurlijk is, gegeten moet worden.

Over haar bezoek aan Şanlıurfa zei Karatay:

“Jullie hebben me heel goed verwelkomd. Jullie zijn zeer gastvriendelijk en ik dank jullie. De culinaire rijkdom van Şanlıurfa kan je nergens anders in de wereld vinden. Eet alles zolang het natuurlijk is. Producten van Şanlıurfa zoals boterolie, roomboter, peper en andere producten kunnen jullie eten zoveel jullie willen.”

‘Lahmacun is het gezondste fastfood, Çiğ köfte is een gezond gerecht’

Over de beroemde ‘Lahmacun’ en ‘Çiğ köfte’ (vegetarische balletjes gemaakt van bulgur, ui, tomaten- of rodepaprikapasta en isotpeper) afkomstig uit Şanlıurfa zei Karatay:

“Zomergroenten worden gedroogd en genuttigd in de winter. In de wintermaanden eet men geen aubergines, pepers en tomaten. Twaalf maanden aubergines en peper eten is niet juist. Het menselijk lichaam is seizoensgebonden aangepast. In de zomermaanden kan men zoveel aubergines, pepers en tomaten eten als men wil. En in de wintermaanden eten we wintergroenten. Çiğ köfte is gezond. Het is namelijk niet gekookt en wordt gegeten met radijs en groenten. Olijfolie is even goed als moedermelk. Lahmacun is het gezondste fastfood omdat het gehakt, vetten, groenten, ajuin en koolhydraten bevat.”

Sabah

T.A.