tapeline measures waist

Bijna drie op de vier mensen in Turkije bewegen te weinig en kampen met overgewicht. Dat blijkt uit een recent rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) in opdracht van het Turkse parlement.

Het rapport stelt dat de gemiddelde Turk minder dan 150 minuten per week aan sport doet. Dat is een kritieke drempel die de WGO heeft vastgelegd. Het aantal mensen met overgewicht gaat al een tijd in stijgende lijn.

Dokter Tufan Nayır lichtte het rapport toe in het parlement. “Er zijn 7,5 miljoen zwaarlijvige mensen in Turkije. 2,4 miljoen leiden zelfs aan ernstige obesitas. De wereld kampt met een obesitasplaag, en Turkije is geen uitzondering. Ook het percentage kinderen met overgewicht gaat omhoog.”

Verder stelt het rapport dat obesitas één van de meest voorkomende ziektes is in Turkije. De behandeling van alle ziektes die in verband staan met overgewicht kost het land bijna TL 70 miljard ($313 miljoen) per jaar.

Volgens Nayır is de belangrijkste oorzaak voor het grote aantal mensen met overgewicht en obesitas de alomtegenwoordige consumptie van fast food.

“We kunnen geen strijd leveren tegen obesitas zo lang we de gezonde levensstijl die daarvoor nodig is niet mogelijk maken,” zei Nayır. Volgens hem verkopen de kruidenierswinkels in Turkije te weinig gezonde voeding.

“In Canada mag niet meer dan 10 gram suiker in frisdrank zitten. Maar hier in Turkije vind je frisdranken met maar liefst 23 tot 40 gram suiker,” aldus Nayır. Hij riep de regering op om te zorgen voor nieuwe wetgeving die gezondere eetgewoonten stimuleert.

Volgens Nayır heeft 90 procent van de Turken een verhoogd risico op kanker, hoge bloeddruk en diabetes.

“De richtlijn van de WGO is om niet meer dan 5 gram zout per dag te consumeren, maar het gemiddelde in Turkije is 9 gram. 60 procent van de Turken eet voedsel dat heel vel vetten bevat. Kortom, we eten niet gezond,” zei Nayır.

Volgens de WGO sterven er jaarlijks minstens 2,8 miljoen mensen aan de gevolgen van obesitas.

Sabah

S.V.R.