Foto: Halis Bayancuk

Een vermoedelijke sympathisant van de terreurgroep Daesh is dinsdag door de politie neergeschoten nadat hij twee politieagenten buiten het kantoor van een districtsgouvernement in Istanbul had neergestoken.

De verdachte werd aangehouden door de politie die het gouvernement in het stadsdeel Silivri bewaakte.

Op beelden ter plaatse was te zien hoe hij naar agenten uithaalde voordat zij hun wapens trokken en op de verdachte schoten. Twee agenten en de verdachte werden na de aanval in het ziekenhuis opgenomen.

Minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu, die in Silivri was om een evenement bij te wonen, vertelde verslaggevers dat de politieagenten in goede gezondheid waren na hun behandeling.

Hij zei dat de naamloze verdachte een bekende was van de politie en eerder was ondervraagd door een misdaadpreventie-eenheid van de lokale politie.

“Zijn familie had al herhaaldelijk klachten tegen hem ingediend en hij was gedeeltelijk mentaal onstabiel,” zei Soylu.

“We weten dat hij sympathiseerde met een groep gelieerd aan Halis Bayancuk nadat hij hun video’s had bekeken. Ik denk dat hij gemotiveerd was om deze aanval uit te voeren na het bekijken van de video’s,” zei hij.

Halis Bayancuk, die beschuldigd werd van terrorisme op basis van beschuldigingen dat hij een hooggeplaatste figuur van Daesh in Turkije was, zit momenteel in de gevangenis in Silivri.

Hij werd vorig jaar veroordeeld tot 12 jaar en zes maanden gevangenisstraf op beschuldiging van het leiden van een terroristische organisatie.

Hij verklaarde in 2014 openlijk trouw aan Daesh met een video op sociale media en heeft herhaaldelijk in de gevangenis gezeten voor zijn banden met terroristische groeperingen.

Codenaam Ebu Hanzala 

Bayancuk, ook bekend onder zijn codenaam “Ebu Hanzala”, is naar verluidt een van de hooggeplaatste Daesh-coördinatoren in Turkije.

Bayancuk werd samen met zeven anderen gearresteerd in het kader van een onderzoek onder leiding van de hoofdofficier van justitie van Sakarya.

Bayancuk werd vervolgens op 31 mei door de politie in de provincie verhoord voordat hij naar Istanbul werd gestuurd om voor de rechter te verschijnen.

Bayancuk wordt ervan verdacht leden te hebben gerekruteerd voor de terreurorganisatie Daesh, en wordt ook beschuldigd van het oprichten van een geheime gebedsruimte in Sakarya voor bijeenkomsten, en het vervoeren van Daesh-leden naar Istanbul.

Een tweede verdachte, M.Y., werd samen met Bayancuk naar de rechtbank overgebracht.

De Turkse politie heeft Bayancuk al meerdere malen eerder gearresteerd, onder meer in 2011 en 2014 tijdens invallen in Al Qaida-cellen in Turkije.

In 2015 behoorde hij tot een aantal arrestanten die in heel Turkije werden vastgehouden tijdens een landelijke anti-terreuroperatie.

Daesh heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een reeks dodelijke aanslagen in Turkije, en het land heeft meer dan 5.000 Daesh-verdachten aangehouden, meer dan 3.290 buitenlandse terroristische strijders uit 95 landen gedeporteerd, en de toegang geweigerd aan meer dan 38.269 personen als onderdeel van antiterreurinitiatieven.

Bron: Sabah