In de gemeenteraad van Ankara werd een voorstel ingediend om de straatnaam van de nieuwe Amerikaanse ambassade, die momenteel gebouwd wordt, te veranderen in ‘Malcolm X’.

Als het nieuwe gebouw klaar is, zal de ambassade verhuizen naar de 1478ste straat, in de wijk Çukurambar.

Maar de straat verandert nu dus van naam, en wordt genoemd naar de Amerikaanse mensenrechtenactivist. Malcolm X is bekend om zijn strijd voor gelijke rechten voor de zwarte en moslimgemeenschap in de VS in de jaren 1950. Hij werd vermoord in 1965.

Onlangs was president Recep Tayyip Erdoğan in New York om de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bij te wonen. Daar ontmoette hij de dochters van Malcolm X, Qabilah en Ilyasah Shabazz.

“Hij heeft me uitgenodigd om naar Turkije te komen. Mijnheer Erdoğan zei dat men van plan was om een straat in Ankara te noemen naar mijn vader, en hij nodigde ons uit voor de openingsceremonie. Dat zal waarschijnlijk nog dit jaar gebeuren,” zei Ilyasah Shabazz na de ontmoeting op 24 september.

Het voorstel moet eerst worden goedgekeurd in de naamcommissie, en dan zal erover gestemd worden op een bijeenkomst van de gemeenteraad.

Operatie Olijftak

In februari van dit jaar werd de straatnaam van de huidige Amerikaanse ambassade in Ankara al veranderd in Olijftakstraat. Dat is de naam van de militaire operatie tegen ISIL- en YPG-terroristen in Noord-Syrië.

De YPG, die wordt beschouwd als de Syrische vleugel van de verboden PKK, krijgt steun van de VS om te strijden tegen ISIL.

De PKK wordt beschouwd als een terroristische organisatie door Turkije, de VS en de Europese Unie.

Hürriyet

S.V.R.