Ankara bouwt 240.000 huizen voor terugkeer Syriërs

Turkije werkt aan een project om zo’n 240.000 nieuwe huizen te bouwen in de 13 regio’s in Noord-Syrië om een veilige terugkeer van Syriërs mogelijk te maken, heeft de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu gezegd.

Tot de 13 regio’s behoren Jerablus, Tell Abyad, Ras al-Ayn en Al Bab, de provincies die door het Turkse leger van terroristen zijn bevrijd in het kader van operatie Eufraatschild.

Soylu bezocht Tell Abyad om de laatste bouwwerkzaamheden te controleren en hield op 18 juni een persconferentie in de Noord-Syrische provincie.

“Na Idlib zal Türkiye nu zo’n 240.000 nieuwe brikettenhuizen bouwen,” zei Soylu, eraan toevoegend dat de eerste fase van de bouw al is voltooid.

“Naar schatting zullen ongeveer 64.000 mensen wonen op de locatie van de eerste fase van het project.” Gevraagd naar de grootte van de huizen, benadrukte de minister dat er drie soorten huizen zullen zijn.

“De huizen zullen 60, 80 en 100 vierkante meter groot zijn,” zei hij en voegde eraan toe: “Syrische gezinnen zullen in deze huizen wonen op basis van het aantal gezinsleden.”

Recht op de huizen

De Syriërs zullen het recht hebben om de huizen te bezitten nadat ze er “enige tijd” hebben gewoond. De minister merkte op dat miljoenen Syriërs het land hebben moeten ontvluchten of binnen het land zijn verhuisd als gevolg van de burgeroorlog.

Soylu deed een oproep aan de Syriërs die in Turkije wonen en zei: “Wij zullen een veilige en eervolle terugkeer organiseren voor degenen die vrijwillig willen terugkeren.

Volgens lokale berichten heeft Turkije in 2021 al zo’n 50.000 brikettenhuizen gebouwd in de Noord-Syrische provincie Idlib.

Na de militaire invallen en het zuiveren van de regio van de terroristen, heeft Turkije zijn mouwen opgestroopt om de weg vrij te maken voor de terugkeer van Syriërs.

Het Presidium voor migratiebeheer, een instelling die gelieerd is aan het ministerie van Binnenlandse Zaken, heeft op 26 mei bekendgemaakt dat er ongeveer 3,7 miljoen geregistreerde Syriërs in Turkije wonen.

Bron: Hürriyet