Eerste alleenstaande vader die kind adopteert in Turkije geeft eerste interview

Serkan Özübek, die in Turkije een nieuwe weg insloeg door in 2019 als eerste alleenstaande man een kind in het land te adopteren.

“Ik wilde altijd al vader worden van een kind, ook al was ik niet de biologische vader”, vertelde Özübek op 19 juni aan dagblad Milliyet.

Zijn pleegkind, wiens identiteit door Özübek geheim werd gehouden, is nu vijf en een half jaar oud. Het duo werd een gezin toen de jongen ruim 2 jaar oud was.

“Ik heb het gevoel dat we al sinds zijn geboorte met hem samen zijn,” zei de vader.

Op de vraag of hij bang was om als alleenstaande vader een kind op te voeden, antwoordde hij snel: “Nee.”

“Toen ik me aanmeldde, werd mijn naam op een wachtlijst gezet voor kinderen van 3, 4 en 5 jaar oud,” zei hij.

“Toen hij in mijn leven kwam, kon hij lopen, praten en zelfs zichzelf voeden. Dus ik was niet bang.”

Eerste interview

Hoewel dit zijn eerste interview was, heeft hij zijn leven met zijn geadopteerde kind geventileerd op zijn social media account genaamd “kalptenbaba,” ruwweg vertaald als “vader uit het hart”.

“Moed puttend uit mijn ervaringen, hebben zo’n 30 mensen een aanvraag ingediend bij de staat om kinderen te adopteren of pleegouders te zijn,” zei hij trots.

In zijn woorden was Özübek een man die veel relaties had die niet konden “eindigen met huwelijken of arbeid.”

“Ik heb zes neven en nichten, en ik wilde zo graag een kind. Ik geloofde in mezelf dat ik er een goed kon opvoeden,” zei hij.

Toen hem werd gevraagd naar zijn gevoel toen hij zich voor het eerst met zijn zoon verenigde, zei Özübek: “Een emotioneel filmbeeld.”

In Turkije nodigen de sociale diensten de aanvrager uit in het centrum en leggen ze het dossier van het pleegkind zonder foto voor aan de aanvrager. De ambtenaren vragen dan of ze het kind willen zien of niet.

Aanvragers mogen drie keer weigeren de pleegkindkandidaten te zien.

“Zodra ik zijn dossier las, zei ik: ‘Ja, ik wil het zien.’ Een dag later waren we verenigd,” zei hij, zichzelf gelijkend op een “aanstaande vader die angstig voor de verloskamer staat te wachten.”

Het duurde slechts vijf minuten voordat het kind “uit zijn schulp kwam,” “zijn pleegvader omhelsde,” en op de schouders van zijn vader klom.

Deskundigen vinden dat een pleegkind zijn situatie moet kennen als hij 6 of 7 jaar oud is.

“Hij weet het, maar van tijd tot tijd zeg ik dat hij een pleegkind is”.

Özübek raadt iedereen die naar adoptie neigt sterk aan: “Mensen moeten niet aarzelen om er een te adopteren als er in de opvanghuizen veel kinderen op een nieuw gezin wachten.”

Bron: Hürriyet