Verwijzend naar de verklaring van de gouverneur van Istanbul dat er 1.305.000 migranten in Istanbul zijn, zei minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu dat er momenteel alleen al in de metropool 500.000 Syriërs zijn geregistreerd.

Dit is inclusief degenen die onder internationale bescherming als vluchteling naar Turkije zijn gekomen, zei Soylu in gesprek met de omroep TGRT.

Het aantal Syriërs in Turkije bedraagt 3.760.000, en ongeveer 200.000 Syriërs hebben het staatsburgerschap gekregen, aldus Soylu.

Verwijzend naar het recente publieke debat over het aantal migranten in Turkije, zei de minister dat veel Syriërs in fabrieken worden uitgebuit als goedkope arbeidskrachten in het land en dat het dan hun werkgevers zouden zijn die zouden klagen.

“Een miljoen mensen zullen terugkeren. Weet je wie er in opstand zullen komen? Dat zijn de bedrijfseigenaren,” zei hij.

Soylu verklaarde dat de regering geen nieuwe asielzoekers naar Istanbul laat komen.

“We hebben Istanbul gesloten voor asielzoekers. Met dit beleid boeken we resultaten”, zei hij.

Hij verwees naar het werk van de regering om huizen te bouwen in de provincie Idlib in Syrië en zei dat er in totaal 13 projecten zijn in vier centra.

“Er zijn gezondheidscentra, scholen, winkelcentra en sportscholen opgenomen in de projecten. Dat wil zeggen dat er woonruimte wordt gecreëerd. We zijn hier al anderhalf tot twee jaar mee bezig,” zei de minister.

Deze huizen worden gefinancierd door internationale hulporganisaties, en het is de bedoeling dat er voor 250.000 woningen worden gebouwd, zei hij, en hij voegde eraan toe dat Syriërs die momenteel een tijdelijke beschermingsstatus in Turkije hebben, zich daar zullen vestigen.

“We moeten zorgen voor een vrijwillige, waardige en veilige terugkeer”, merkte Soylu op.

Turkije werkt aan een nieuw groot bouwproject in de provincie Idlib in Syrië voor de terugkeer van 1 miljoen Syriërs, heeft president Recep Tayyip Erdoğan op 3 mei aangekondigd, met de mededeling dat het zal worden gehouden met de deelname van nationale en internationale niet-gouvernementele organisaties.

“Zo’n 500.000 Syriërs zijn teruggekeerd naar de veilige regio’s [in Syrië]. Het bouwen van brikettenhuizen was een van de stappen [voor de terugkeer van Syriërs]. We werken nu aan een nieuw project voor de vrijwillige terugkeer van één miljoen Syriërs.”

Het is een zeer omvangrijk project dat we zullen uitvoeren met lokale overheden in 13 verschillende regio’s, waaronder Azez, Jarablus en Tal Abyad,” zei Erdoğan in een videoboodschap.

Tijdens de ceremonie werden nieuwe brikettenhuizen in verschillende delen van de regio Idlib uitgedeeld aan de Syriërs.

Bron: Hürriyet