De minister van Financiën, Nureddin Nebati, heeft herhaald dat de regering zich ertoe verbindt de inflatie onder controle te brengen en de nodige stappen te ondernemen.

“Inflatie is ons gemeenschappelijk probleem. We zijn ons er terdege van bewust dat onze bevolking problemen heeft als gevolg van de hoge inflatie. We zien die problemen niet over het hoofd”, schreef Nebati op 5 mei op Twitter nadat de officiële gegevens over de inflatie in april waren vrijgegeven.

Het Turkse bureau voor de statistiek (TÜİK) meldde op 5 mei dat de consumentenprijzen in april met 7,25 procent zijn gestegen ten opzichte van maart.

De inflatie op jaarbasis is daardoor gestegen van 61,1 procent in maart naar 69,97 procent vorige maand.

Nebati merkte op dat de inflatie wereldwijd is toegenomen als gevolg van de problemen met de toeleveringsketen en de gevolgen van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

De minister benadrukte dat afgezien van de ongunstige mondiale ontwikkelingen, de inflatie in Turkije hoog oploopt door de wisselkoersen, maar dat de volatiliteit van de wisselkoersen onder controle is gebracht en dat de financiële markten zijn gestabiliseerd dankzij de maatregelen die de regering heeft genomen, zoals de regeling voor deposito’s met FX-bescherming.

Als onderdeel van de inspanningen in de strijd tegen de inflatie heeft de regering de belasting over de toegevoegde waarde op bepaalde producten en diensten verlaagd en hebben ambtenaren prijsinspecties uitgevoerd, voegde Nebati eraan toe.

“Het nieuwe ‘Product Monitoring System’, dat is ontworpen om de prijzen te observeren en het aanleggen van voorraden te voorkomen, zal binnenkort resultaten opleveren”, aldus de minister.

Ondanks de problemen als gevolg van de inflatie, presteert de Turkse economie goed op andere gebieden, zoals de export, het scheppen van banen en de productie, zei Nebati.

Bron: Hürriyet