Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft maandag het bevel gegeven om vanaf dinsdag alle cafés, theaters, sportscholen en andere sociale gelegenheden te sluiten. Dit om de verspreiding van het nieuwe coronavirus een halt toe te roepen.

Vanaf 12 uur ’s nachts moeten alle cafés, sportscholen, theaters, bioscopen, concertzalen, trouwzalen, muziekzalen, tavernes, internetcafés, pretparken, zwembaden, stoombaden, sauna’s en kuuroorden de deuren sluiten. Winkelcentra en restaurants blijven momenteel open.

De stap kwam kort nadat de hoogste religieuze autoriteit van Turkije (Diyanet), een landelijk verbod op gebedsbijeenkomsten had aangekondigd. De moskeeën zullen echter openblijven voor mensen die hun dagelijkse gebeden willen verrichten, zei Diyanet-hoofd Ali Erbaş maandag in een verklaring.

Turkije kondigde maandag aan dat het aantal bevestigde coronagevallen was gestegen tot 47. Van de 18 gevallen waren er 7 die terugkwamen uit Europa. 3 anderen kwamen uit de VS.

De Turkse minister van Volksgezondheid, Fahrettin Koca, riep alle burgers op zich te houden aan de quarantaineprotocollen wanneer ze het vermoeden hebben dat ze zijn besmet.

De corona-pandemie

Turkije heeft als reactie op de corona-pandemie zijn grenzen gesloten en een groot deel van het luchtverkeer stilgelegd. De autoriteiten raden aan om niet onnodig naar het buitenland te reizen. Wanneer burgers dit toch doen worden ze verplicht om zichzelf gedurende 14 dagen te isoleren.

Er zijn tot nu toe nog geen “corona-doden” gevallen in Turkije. De regering verzekert het volk dat de nodige maatregelen worden genomen. Tegelijkertijd wordt iedereen ook bevolen om zelf de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen.

Saudi-Arabië

Het blijft een grote uitdaging om iedereen die terugkeert uit het buitenland, op te nemen in quarantaine. Toch is de regering erin geslaagd om een enorme groep pelgrims af te zonderen die terugkwamen van een bedevaart in Saudi-Arabië. Deze duizenden gelovigen verblijven momenteel in studentenwoningen. Een deel werd opgevangen in de hoofdstad Ankara en de rest van de groep in de Centraal-Anatolische stad Konya.

Turkse staatsburgers die momenteel nog in Europa verblijven hebben tot zondag om terug te keren naar Turkije.

Sabah

O.A.