Het Presidium voor Religieuze Zaken (Diyanet), de hoogste religieuze autoriteit van Turkije, heeft een landelijk verbod op gebedsbijeenkomsten aangekondigd, inclusief het vrijdagsgebed.

“Moskeeën zullen openblijven voor mensen die dagelijks willen bidden,” zei Diyanet-hoofd, Ali Erbaş, in een verklaring. “Het is van groot belang dat alle gemeenschappelijke gebeden, inclusief het vrijdagsgebed, worden gestaakt zolang de coronadreiging aanwezig is,” zei hij tijdens een persconferentie.

Erbaş drong er bij de gelovigen op aan om thuis te bidden.

Als onderdeel van de maatregelen tegen het coronavirus, zijn alle passagiers die sinds zaterdag zijn teruggekeerd uit het buitenland, in quarantaine geplaatst. Minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca, deelde dit nieuws zondag mee.

De actie kwam uren voordat het ministerie van Binnenlandse Zaken de sluiting van alle cafés, theaters, sportscholen en andere sociale gelegenheden beval. Turkije kondigde zondag aan dat het aantal bevestigde coronagevallen was gestegen tot 47. Van de 18 gevallen waren er 7 die terugkwamen uit Europa. 3 anderen kwamen uit de VS.

Quarantaineprotocollen

De minister riep alle burgers op zich te houden aan de quarantaineprotocollen wanneer ze het vermoeden hebben dat ze zijn besmet.

De Turkse overheid heeft alle scholen en universiteiten gesloten. Ook het luchtverkeer met bepaalde landen werd volledig opgeschort. Duizenden pelgrims die terugkeerden uit Saudi-Arabië verblijven tot op heden in quarantaine. Een deel werd opgevangen in de hoofdstad Ankara en de rest van de groep in de Centraal-Anatolische stad Konya.

Sabah

O.A.