Surp Giragos

Vier kerken in de zuidoostelijke provincie Diyarbakır zullen tegen het einde van dit jaar weer in hun oorspronkelijke staat zijn hersteld. De autoriteiten zeggen dat de renovatie van de gebedshuizen die door de PKK werden beschadigd, welzeker doorgaat.   

De Armeense en Chaldeeuwse kerken in Diyarbakır raakten zwaar beschadigd tijdens opstanden van PKK-aanhangers in 2015. Turkse antiterreureenheden slaagden erin om de maandenlange gevechten en aanslagen de kop in de te drukken. Veel historische en religieuze gebouwen raakten ernstig beschadigd of werden gesloopt. Onder hen de Surp Giragos, een van de grootste Armeense kerken in Turkije die in 1376 werd gebouwd en de Chaldeeuwse Mar Patyun Kerk.

Surp Giragos

Het ministerie van Milieu en Stadsontwikkeling ondersteunt de restauratie- en renovatiewerkzaamheden. Abdullah Çiftçi, districtsgouverneur van Sur in de provincie Diyarbakir, zei dat er een budget van 5 miljoen euro werd vrijgemaakt voor de werkzaamheden die in 2020 zullen aflopen.

Hij voegde toe dat de restauratie- en renovatiewerkzaamheden worden uitgevoerd in overleg met vertegenwoordigers van de Armeense en Chaldeeuwse gemeenschap.

PKK-aanslagen 

Çiftçi zei dat terreurorganisatie PKK heel wat historische gebouwen heeft beschadigd met hun aanslagen.

De Turkse provincie Diyarbakır, en met name de historische wijk Sur waar de kerken zich bevinden, was in 2015 het middelpunt van conflicten tussen de veiligheidstroepen en de PKK. De vrede in de stad is inmiddels teruggekeerd maar de schade was aanzienlijk. Ook heel wat woningen werden verwoest, met grote demografische veranderingen als gevolg.

De stad herrijst vandaag de dag stap voor stap uit zijn as. De wederopbouw wordt voortgezet zodat de inwoners die werden getroffen door terreur, kunnen terugkeren naar hun huizen. In totaal werden er duizenden huizen gerenoveerd. Meer dan 26.000 huizen werden van de grond af opgebouwd.

Sabah

O.A.