Een Anatolische Pars, een bedreigde luipaardondersoort van de Iraanse Pars, is voor het eerst in een decennium gespot, heeft het provinciale directoraat Natuurbehoud en Nationale Parken in de oostelijke provincie Van aangekondigd.

De laatste keer dat Anatolische Pars werden gefilmd was in 2013, een in het Kaçkar-gebergte in de Zwarte Zee-regio en een andere in de zuidoostelijke provincie Diyarbakır.

De lokale autoriteiten in Van hebben beelden uitgezonden van een Anatolische Pars die door een cameraval was gevangen, maar hebben de plaats waar het dier was gezien niet aangegeven om het te beschermen tegen jagers en stropers.

Ambtenaren zeiden alleen, “Pars is gespot op vier verschillende locaties” in een Twitter post op 25 mei.

De Anatolische Pars is een ondersoort van de Iraanse Pars die in Anatolië leeft.

De Franse zoöloog M.A. Valenciennes was de eerste die deze bedreigde diersoort in 1856 een wetenschappelijke naam gaf.

Het bestaan van Anadolu Pars veranderde in de 20e eeuw in een mythe in Turkije, toen in 1974 slechts één dier werd gevonden en gedood in de hoofdstad Ankara.

Men ging er jarenlang van uit dat Anatolische Pars waren uitgestorven, tot er in 2013 twee werden gesignaleerd.

In 2019 publiceerde een zoöloog drie zwart-witfoto’s en beweerde dat het dier dat op de foto’s te zien was een “Anatolische Pars” was, maar wetenschappers twijfelden aan de claim omdat de foto’s nevelig waren en het dier moeilijk te detecteren was.

Bron: Hürriyet