Turkije zal tegen het weekend getuige zijn van een golf van verzengende hitte in het hele land.

Vooral in het westen van het land met temperaturen die tussen 4 en 12 graden Celsius boven de normen zullen stijgen, heeft de Turkse Staats Meteorologische Dienst gezegd.

Volgens de verklaring van de dienst op 26 mei, zullen de temperaturen 32 graden Celsius bereiken in Istanbul en 40 graden Celsius in de Egeïsche provincies van İzmir en Aydın.

“Op zondag [29 mei], zal Istanbul te maken krijgen met temperaturen tot 36 graden Celsius,” zei de dienst.

Volgens de dienst zal de temperatuur op 29 mei de 40 graden Celsius overschrijden in Aydın en de noordwestelijke provincies Yalova, Balıkesir en Bursa.

De vooraanstaande Turkse meteoroloog Orhan Şen waarschuwde de inwoners om tussen 11.00 en 16.00 uur niet naar buiten te gaan als dat niet nodig is om een hitteberoerte te voorkomen.

Deskundigen verwachten een hete zomer voor Turkije als gevolg van de wereldwijde impact van het huidige meteorologische fenomeen La Nina.

“In de eerste twee weken van juni zullen de temperatuurniveaus iets onder normaal blijven en zullen we dorre dagen zien. Ik kan zeggen dat de maanden juli en augustus extreem heet en droog zullen zijn in vergelijking met de zomer van vorig jaar,” zei meteorologisch ingenieur Güven Özdemir.

Özdemir waarschuwde dat de autoriteiten voorzorgsmaatregelen moeten nemen tegen bosbranden, droogtes en drinkwaterschaarste en dat er voor de zomer risicobeheerteams moeten worden opgericht.

Bron: Hürriyet