Golven beuken tegen de kliffen van het centrum van Antalya tijdens een storm, in het zuiden van Turkije

Zware regenval en sterke winden hebben de mediterrane provincie Antalya op 30 december getroffen.

Ondertussen hebben de autoriteiten een rood alarm afgekondigd om te waarschuwen voor het gevaar van overstromingen en aardverschuivingen. Dat schrijft de Turkse krant Sabah.

Een hevige storm met hevige regenval heeft vroeg op 30 december de plattelandsdistricten in de Turkse vakantieprovincie getroffen en tientallen gebouwen beschadigd waarbij daken zijn weggewaaid en bomen op de straten zijn omgevallen.

Veel kassen behoorden ook tot de beschadigde structuren. Maar de zware regens zullen naar verwachting intenser worden.

Er wordt een neerslag verwacht van 100-200 kilogram per vierkante meter in het centrum van Antalya en 300 kilogram per vierkante meter in de districten Kemer, Kumluca en Finike, aldus de Turkse Staats Meteorologische Dienst.

“Wat we verwachten zijn geen gewone gebeurtenissen. Daarom hebben we de waarschuwing voor rood alarm, die we zelden gebruiken, gegeven voor Kemer, Finike en Kumluca,” zei Mehmet Latif Gültekin, een lokale ambtenaar van de meteorologische dienst.

Intussen zijn de scholen in de drie districten voor een dag gesloten wegens de slechte weersomstandigheden.

Ondanks de inspanningen kwamen verschillende straten, huizen en bedrijven in het centrum van Antalya en andere nabijgelegen steden onder water te staan, terwijl in verschillende buurten de stroom uitviel. Voorwerpen die van daken vielen beschadigden vier auto’s in de wijk Kepez.

De zee bij Konyaaltı Beach werd modderig als gevolg van de storm, terwijl de golven die op de beroemde klif van Antalya sloegen wel 30 meter hoog waren.

De weg die de antieke stad Olympos (Çıralı) met de snelweg Antalya-Kumuca verbindt, werd ook voor het verkeer gesloten wegens wateroverlast.

De weg die Olympos verbindt met de snelweg Antalya-Kumluca staat onder water, in het zuiden van Turkije

Op hoger gelegen plaatsen in de districten Korkuteli en Elmalı, waaronder het Saklıkent Skiing Resort, is sneeuw gevallen.

Verwacht wordt dat de slechte weersomstandigheden tot vrijdagmiddag in de regio zullen aanhouden.

Bron: Sabah