Turkse president Erdogan

Eerder deze week maakte president Recep Tayyip Erdogan bekend dat Turkije begonnen is met het sturen van troepen naar Libië. Het parlement keurde een motie goed als antwoord op de Libische vraag naar de Turkse troepen. In een interview met CNN Türk vertelde de president dat hij de troepen stuurt om de internationaal erkende Regering van Nationaal Akkoord (GNA) te steunen.

Deze regering in Tripoli wordt geleid door Fayez al-Serraj. Erdogan benadrukte dat het niet zijn bedoeling is om te vechten, maar om de legitieme Libische overheid te steunen en om een humanitaire ramp te vermijden. Volgens hem stuurt het land ook geen eigen gevechtstroepen. “Op dit moment sturen we verschillende eenheden ter plaatse die als strijdmacht kunnen optreden. Ervaren Turkse militairen zullen de troepen coördineren en hun ervaringen en hun kennis met de Libiërs delen om zo Tripoli te steunen.”

Het Turkse parlement keurde vorige week een motie goed waardoor de troepen een jaar lang in Libië gestationeerd kunnen worden. In Libië hebben de troepen dan toestemming om op te treden tegen illegitieme gewapende groeperingen en terreurgroepen die een bedreiging vormen voor de belangen van beide landen. Met de resolutie hoopt het parlement ook om veiligheid te creëren in Libië voor het geval dat er een nieuwe golf van massamigratie komt.

Ook is het de bedoeling om humanitaire hulp aan de Libische bevolking te verstrekken. De Turkse strijdkrachten zullen ook operaties kunnen lanceren om de Turkse belangen te beschermen en om mogelijke onherstelbare schade af te wenden.

Samenwerking

In november tekenden beide landen een verdrag waarin samenwerking op het gebied van veiligheid wordt gegarandeerd, even als samenwerking op maritiem vlak. Daarmee haalden ze de woede van een aantal andere Mediterrane landen op de hals. Het gaat hier dan vooral om Griekenland en de Grieks-Cypriotische regering, die door het verdrag worden verhinderd om aardgas te delven in het gebied.

Khalifa Haftar

Generaal Khalifa Haftar

Op 12 december riep de zelfverklaarde generaal Khalifa Haftar, leider van het Libische Nationale Leger, zijn strijders op om een beslissende overwinning te behalen waarmee Tripoli ingenomen zou worden. Zijn strijdkrachten hebben hun basis in het Oosten van het land en worden gesteund door Frankrijk en Rusland, even als enkele belangrijke Arabische landen zoals Jordanië, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten.

De officiële regering

De regering van Sarraj wordt gesteund door Turkije, Italië en Qatar, en is ook erkend door de VN.

Nadat de regering van wijlen Moammar Al-Gadhafi in 2011 omver werd geworpen, ontstonden er 2 machtscentra in het land, dat van Haftar in het Oosten en dat van Sarraj in Tripoli.

K.L.

Bron: Sabah