Turkse vlaggen en spandoeken met afbeeldingen van Mustafa Kemal Ataturk, de stichter van het moderne Turkije, versieren een straat buiten de ambassade van de Verenigde Staten in Ankara, Turkije, 25 apr. 2021.

Turkije zal in de komende maanden reageren op de opmerkingen van de Amerikaanse president over de gebeurtenissen van 1915, zei de presidentiële woordvoerder.

“Er zal in de komende dagen en maanden een reactie komen in verschillende vormen en soorten en gradaties,” vertelde İbrahim Kalın aan Reuters.

“Alles wat we met de VS doen zal in de ban zijn van deze zeer ongelukkige verklaring,” zei hij.

Onderstrepend dat het Turkse parlement naar verwachting maandag een verklaring zal afleggen, zei hij dat de verklaring van de VS geen wettelijke basis zou bieden voor mogelijke schadeclaims.

“Het is gewoonweg schandalig om dit alles tot één woord te herleiden en te proberen te impliceren dat Turken betrokken waren, dat onze Ottomaanse voorouders betrokken waren bij genocidale daden”, voegde hij eraan toe.

Zaterdag noemde president Joe Biden de gebeurtenissen van 1915 een “genocide”, waarmee hij brak met de jarenlange traditie van Amerikaanse presidenten om die term niet te gebruiken.

Turks standpunt over de gebeurtenissen van 1915

Turkije’s standpunt over de gebeurtenissen van 1915 is dat de dood van Armeniërs in Oost-Anatolië plaatsvond toen sommigen de kant kozen van binnenvallende Russen en in opstand kwamen tegen Ottomaanse troepen. Een daaropvolgende volksverhuizing van Armeniërs heeft talrijke slachtoffers geëist.

Turkije maakt bezwaar tegen de presentatie van deze incidenten als “genocide” en omschrijft ze als een tragedie waarbij aan beide zijden slachtoffers zijn gevallen.

Ankara heeft herhaaldelijk voorgesteld om een gezamenlijke commissie van historici uit Turkije en Armenië en internationale deskundigen op te richten om de kwestie aan te pakken.

In 2014 betuigde Recep Tayyip Erdoğan – de toenmalige premier van Turkije en nu president – zijn medeleven met de nakomelingen van de Armeniërs die bij de gebeurtenissen van 1915 het leven lieten.

Bron: Hürriyet