Het Directoraat Communicatie van Turkije opent een tentoonstelling ter nagedachtenis van Turkse diplomaten die door Armeense terroristen zijn gedood, in Los Angeles, V.S., 24 april 2021. (AA)

Het Directoraat Communicatie van Turkije opende op 24 april in Los Angeles een tentoonstelling ter nagedachtenis van Turkse diplomaten die door Armeense terroristen werden gedood.

De tentoonstelling ter nagedachtenis aan de vermoorde Turkse diplomaten trok veel aandacht. De openingsceremonie werd bijgewoond door Oğuz Can, de consul-generaal van Turkije in Los Angeles.

Tijdens de plechtigheid bedankte Can iedereen die heeft bijgedragen aan de voorbereiding van de tentoonstelling en verklaarde hij dat de Armeense terreurgolf die in 1973 in Los Angeles begon, ook in de daaropvolgende jaren doorging en meer dan 30 diplomaten en hun familieleden tot doelwit had.

“We vergeten hen nooit, maar we herinneren hen opnieuw op dagen als deze,” zei Can en voegde eraan toe dat degenen die alleen spraken over de pijn van Armeense kant vooral moesten luisteren naar de verhalen van de gedode Turkse diplomaten.

Can zei: “We zijn niet in woede en haat ontstoken door de afslachting van onze burgers in moeilijke tijden zoals de Eerste Wereldoorlog, maar we zijn ze ook niet vergeten.”

Can benadrukte dat hij er absoluut geen voorstander van is dat de pijn die in de geschiedenis is geleden, door derde landen wordt gebruikt als politiek instrument.

De verklaring voegde eraan toe dat de tentoonstelling is opgedragen aan Turkse diplomaten die ondanks de bedreigingen en aanvallen van Armeense terreurgroepen tussen 1973 en 1984 hun taken zijn blijven uitoefenen en daarvoor hun leven hebben verloren.

Los Angeles was de plaats waar consul-generaal Mehmet Baydar en consul Bahadır Demir op 27 januari 1973 door een Armeense terrorist werden vermoord. Baydar en Demir waren de eerste Turkse diplomaten die door Armeense terroristen werden gedood.

Bij een andere terreuraanslag op 28 januari 1982 werd Kemal Arıkan, consul-generaal van Turkije in Los Angeles, vermoord door Armeense terroristen die banden hadden met de terreurgroep JCAG.

Deze aanslagen waren slechts twee van de vele moorden op Turkse diplomaten en familieleden over de hele wereld door Armeense terreurgroepen die handelden uit wraak voor wat zij de ‘genocide’ op de Armeniërs tijdens de laatste jaren van het Ottomaanse Rijk noemen.

De tentoonstelling wil de details uiteenzetten van de systematische terroristische aanvallen en moorden die gericht waren tegen Turkse ambtenaren die het land in het buitenland vertegenwoordigden.

Op de tentoonstelling, die panelen bevat waarop de terroristische aanslagen en moorden door Armeense terroristen per land en per stad zijn afgebeeld en een datumstrook, zijn speciale beelden te zien met de verhalen van de vermoorde diplomaten, samen met hoge-resolutiefoto’s die zijn gemaakt met kunstmatige-intelligentietechnologieën.

Het Directoraat Communicatie van Turkije opent een tentoonstelling ter nagedachtenis van Turkse diplomaten die door Armeense terroristen zijn gedood, in Los Angeles, V.S., 24 april 2021. (AA)

Tussen 1973 en 1993 zijn in totaal 33 Turkse diplomaten, medewerkers en gezinnen van Turkse diplomatieke missies in het buitenland vermoord door deze Armeense terreurgroepen.

De ASALA, die in 1975 in Beiroet, Libanon, werd opgericht tijdens de Libanese burgeroorlog, is verantwoordelijk voor honderden bloedige terreurdaden.

Volgens de studie “Armenian Terror” van Ömer Engin Lütem, een voormalig Turks diplomaat, uit 2006, vonden de moorden plaats in de Verenigde Staten, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Spanje, Libanon, Griekenland, Zwitserland, Nederland, Canada, Portugal, Iran en het Verenigd Koninkrijk, verspreid over verschillende continenten.

De Armeense terreuraanslagen namen toe van 1980 tot 1983, toen 580 van de 699 aanslagen – meer dan 80% – plaatsvonden.

Deze week werd bekend dat de Amerikaanse president Joe Biden van plan is de gebeurtenissen van 1915 als “genocide” te erkennen.

Turkije is ertegen gekant de gebeurtenissen van 1915 als “genocide” te erkennen en noemt ze eerder een tragedie waarbij zowel Turken als Armeniërs slachtoffers hebben gemaakt in het heetst van de Eerste Wereldoorlog.

Kwestie onderzoeken

Ankara heeft herhaaldelijk voorgesteld een gezamenlijke commissie van historici uit Turkije en Armenië op te richten onder toezicht van internationale deskundigen om de kwestie te onderzoeken.

Bron: Sabah