Marvel Studios, LLC is een Amerikaans film- en televisieproductiebedrijf dat een dochteronderneming is van Walt Disney Studios, een divisie van de Walt Disney Company

De Marvel-serie Moon Knight krijgt stevige kritiek op de site van IMDb, een populaire online databank met films, televisieseries, acteurs en videogames.

Dat komt door een heel specifiek moment in de eerste aflevering van de serie.

Gewoonlijk gebeurt zoiets omdat fans het bijvoorbeeld oneens zijn met de manier waarop men omgaat met het project.

Maar in dit geval komt het doordat een personage de Armeense kwestie bestempelde als een ‘genocide’.

Moon Knight volgt de titelheld die het opneemt tegen cultleider Arthur Harrow. Die associeert zich met de Egyptische godin Ammit.

In de eerste aflevering benoemd Harrow een aantal gruwelijke gebeurtenissen die voorkomen hadden kunnen worden door Ammit.

Een daarvan is de Armeense kwestie, waar tot op de dag van vandaag geen consensus over bestaat onder gespecialiseerde historici en onderzoekers.

De kwestie vond plaats tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het is een gebeurtenis die door de Turkse overheid gezien wordt als een legitieme handeling, maar de Verenigde Staten zien dat anders en hebben het officieel als een genocide erkend.

Standpunt Turkije

Het standpunt van Turkije over de gebeurtenissen van 1915 is dat de dood van Armeniërs in Oost-Anatolië plaatsvond toen sommigen de kant kozen van binnenvallende Russen en in opstand kwamen tegen Ottomaanse troepen.

Een daaropvolgende volksverhuizing van Armeniërs resulteerde in talrijke slachtoffers, die nog werden vergroot door moordpartijen door milities en militiegroepen van beide zijden.

De massa-arrestaties van vooraanstaande Osmaanse Armeense politici, intellectuelen en andere leden van de gemeenschap die verdacht werden van banden met separatistische groeperingen, nationalistische gevoelens en vijandigheid jegens het Osmaanse bewind, werden op 24 april 1915 in de toenmalige hoofdstad Istanbul opgepakt.

Reactie acteur

Oscar Isaac heeft ook gereageerd en roept fans op positieve reacties te plaatsen om zo de negatieven te bevechten.

Bron: Nederlands media