Voetballer Aras Özbiliz

Voetballer Aras Özbiliz zag in dat het Nederlands elftal lastig voor hem zou worden en werd daarom international voor het land van zijn roots: Armenië.

Daar moest hij echter wel een hoge prijs voor betalen, want hij verloor zijn Nederlandse nationaliteit. Die wil hij nu maar wat graag terug.

Özbiliz maakte in 2011 zijn debuut voor Armenië, pas acht jaar later kwam hij erachter dat hij daardoor zijn Nederlandse paspoort was kwijtgeraakt.

“Toen ik in 2019 bij Willem II op huurbasis speelde en mijn paspoort wilde verlengen hoorde ik dat ik hem kwijt was geraakt in 2011 terwijl ik mijn paspoort in 2014 nog gewoon heb kunnen verlengen.”

Özbiliz heeft naar eigen zeggen nooit nagevraagd wat de consequentie van een nieuwe nationaliteit zou zijn.

“Je hebt heel veel spelers die voor een ander land uitkomen dan waar ze vandaan komen.”

Inmiddels heeft Özbiliz een advocaat in de arm genomen om zijn Nederlandse paspoort terug te krijgen. Ook als hem dat mogelijk zijn Armeense paspoort en dus zijn interlandcarrière zou kosten.

Mooiste tijd bij Ajax

Özbiliz werd geboren in Turkije maar groeide op in Nederland waar hij vijftien jaar bij Ajax doorbracht. Bij die club heeft hij de mooiste tijd gehad zo zegt hij zelf. In 2010 mocht hij debuteren onder coach Martin Jol. De weg naar dat debuut was lang.

“Een paar jaar daarvoor scheurde ik mijn kruisband af. Het was 1 april 2007. Mijn moeder dacht eerst zelfs dat ik een grapje maakte vanwege die datum.”

Later zou Özbiliz dat nog twee keer overkomen. Mede door al het blessureleed heeft hij nooit de loopbaan gehad van andere sterren uit de Ajax-jeugd zoals Daley Blind en Matthijs de Ligt.

Financiële zekerheid

Door die blessures heeft Özbiliz ook nooit echt voor het sportieve aspect van zijn loopbaan gekozen.

“Ik kon worden verhuurd door Ajax, maar kon ook meteen naar Rusland naar Koeban Krasnodar. Toen koos ik voor Koeban. Ik heb vaak in mijn loopbaan voor financiële zekerheid gekozen.”

Dat vindt Özbiliz jammer, maar hij voelde aan dat hij geen andere keus had. Wel kwam hij nog bij Spartak Moskou en het Turkse Besiktas terecht, maar inmiddels speelt hij bij Pyunik Jerevan in Armenië. Door corona woont hij nu echter weer in Amsterdam.

Bron: Nederlandse media