Turks premier Binali Yildirim zei dat hij duidelijk maakte aan de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, dat Turkije haar antiterreurwetgeving niet kon verzachten of wijzigen.

Dat zei de premier op donderdag tegen Schulz die op bezoek was. De wijziging van de antiterreurwet is een eis van Brussel voor het opheffen van de visumplicht. “We hebben nog eens herhaald dat we geen wijzigingen kunnen maken naan de antiterreurwetgeving omwille van de omstandigheden”, zei hij op een gezamenlijke persconferentie in Ankara.

Strijd tegen terreur

“De EU moet begrijpen dat de strijd tegen terreur in Turkije de veiligheid van de EU ook beïnvloedt”, benadrukte Yildirim. Hij voegde er nog aan toe dat elke verzachting van de wet, het gevaar alleen maar groter zou maken. Yildirim zei nog: “We geloven dat onze Europese vrienden ons zullen begrijpen”.

Migrantendeal

Turkse functionarissen waarschuwden dat Ankara zou kunnen stoppen met het helpen tegenhouden van de stroom vluchtelingen en migranten naar Europa indien de EU er niet in slaagt om de visumplicht op te heffen vanaf oktober, net zoals beloofd onder de migrantendeal die eerder dit jaar afgesloten werd.

Ondertussen verklaarde Schulz dat de onenigheid over de terreurwetgeving niet inhoudt, dat het akkoord, om Turkse burgers visumvrij toegang te verlenen tot Europa, in het gedrang zal komen.

Sabah