ANKARA – Turkse president Recep Tayyip Erdogan tekende woensdag een belangrijke compensatiedeal met Israël in een poging de relaties tussen de twee landen te herstellen.

Volgens een verklaring van het presidentiële persbureau, keurde Erdogan de compensatieovereenkomst tussen de Turkse republiek en Israëlische staat goed. Volgens de overeenkomst zou Israël 20 miljoen dollar aan schadevergoeding betalen aan de families van de slachtoffers van de aanval van 2010 op de Mavi Marmara, een Gaza-gebonden hulpschip.

Het bedrag zal in één keer overgemaakt worden op een Turkse bankrekening. Diplomatieke kanalen zullen de gelden een humanitaire bestemming geven. De transactie zal afgerond worden binnen 25 werkdagen nadat de bilaterale overeenkomst van kracht gaat.

Diplomatieke betrekkingen

De diplomatieke betrekkingen tussen Turkije en Israël werden kwamen op een laag pitje te staan, toen in mei 2010 Israëlische commando’s tien Turkse activisten doden op het Mavi Marmara schip, dat op weg was naar Gaza om humanitaire hulp te leveren. Na de betaling zal de de bestemming van het bedrag worden behandeld door Turkije, zonder de inmenging van Israël.

De overeenkomst zal in werking treden wanneer beide partijen elkaar schriftelijk door middel van diplomatieke wegen informeren dat de interne juridische procedures zijn vervuld. In de nasleep van de aanval eiste Turkije een officiële verontschuldiging van Israël, een schadevergoeding voor de families van de activisten en de opheffing van de Israëlische blokkade van Gaza.

Spijt 

In 2013 uitte de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zijn spijt over het incident aan de toenmalige premier van Turkije, Recep Tayyip Erdogan. In aanvulling op de vergoeding is Israël akkoord gegaan met de humanitaire aanwezigheid van Turkije in de bezette Gazastrook.

 

AA