31 AUGUSTUS - ANKARA, TURKIJE : Turkse Presidentiële woordvoerder Ibrahim Kalin houdt een toespraak tijdens een persconferentie op het Presidentiële Complex in Ankara. (Ahmet İzgi - Anadolu Agency)

ANKARA – Presidentieel woordvoerder Ibrahim Kalin veroordeelde beschuldigingen dat het Jarabulus Offensief van Turkije is gericht op Koerden in Syrië.

Kalin sprak tijdens een persconferentie op woensdag in Ankara en zei dat Turkije geen probleem heeft met de Koerden in Turkije, Iran, Irak, Syrië of ergens anders ter wereld. “We veroordelen alle initiatieven om dit [het Jarabulus Offensief] te portretteren als een actie tegen de Koerden in Syrië of als een operatie om Koerdische prestaties te blokkeren”, zei hij.

Kalin zei dat het probleem van Turkije enkel de terreurorganisaties zijn, zoals de PKK/PYD. “Wij hebben een evident probleem met de PKK”. De woordvoerder herhaalde dat Turkije de PYD beschouwt als de Syrische tak van de terreurorganisatie PKK. Ankara beschouwt de PKK/PYD en haar gewapende vleugel, de YPG, als de Syrische tak van de terreurorganisatie PKK, die al decennialang oorlog voert tegen Turkije.

Bondgenoot

Echter, de Verenigde Staten ziet de PYD als een bondgenoot in de strijd tegen IS. “Een overeenkomst met de PYD is onbespreekbaar”, zei Kalin. “Het belangrijkste doel van de operatie is het waarborgen van de veiligheid van onze grenzen en het verwijderen van alle terroristische elementen die zich daar bevinden.” Het Jarabulus Offensief, dat vorige week werd gelanceerd, is gericht op het verbeteren van de veiligheid, het ondersteunen van coalitietroepen en het elimineren van de terreurdreiging langs de grens van Turkije door middel van het Vrij Syrisch Leger dat gesteund wordt door Turkse pantservoertuigen, artillerie en vliegtuigen.

Internationale Coördinatie

Kalin zei dat alle noodzakelijke coördinatie werd besproken met de internationale anti-IS coalitie, de VS en Rusland. Hij zei ook dat president Recep Tayyip Erdogan internationale leiders zal, ontmoeten, waaronder de Chinese, Amerikaanse en Russische presidenten, op de aanstaande G-20-top in China komend weekend.

Verwijzend naar een geplande ontmoeting met de Amerikaanse president Barack Obama zei Kalin dat de twee leiders vele onderwerpen zullen bespreken, waaronder het verzoek van Turkije inzake de uitlevering van Fetullah Gulen, die beschuldigd wordt van het leiden van een bloedige couppoging vorige maand.

Kritiek op EU-leiders

Kalin bekritiseerde nogmaals Europese leiders wegens het uitblijven van een bezoek aan Turkije ten einde hun solidariteit te betuigen naar aanleiding van de mislukte couppoging van 15 juli. “Het is onacceptabel dat [vandaag de dag] nog steeds geen enkel Europees staatshoofd Turkije heeft bezocht”, zei Kalin.

De woordvoerder zei dat Turkije een continue dreiging meemaakt van drie verschillende terreurorganisaties: de IS, de PKK/ en de Gülenistische terreurorganisatie. Hij voegde eraan toe: “De veiligheid van Turkije is ook de veiligheid van de regio.”

AA