Twee Turkse politieagenten werden gedood en twee anderen raakten gewond nadat de Syrische aftakking van de terreurgroep PKK een aanval uitvoerde in Azaz, Noord-Syrië, zei het ministerie van Binnenlandse Zaken zondag.

De YPG/PKK-terroristen vielen een pantservoertuig aan met een geleide raket in het gebied van Operatie Eufraatschild, zei het ministerie.

Aanvankelijk stierf een officier onmiddellijk na de aanval en raakten drie anderen gewond, maar een andere officier bezweek later aan zijn verwondingen.

Turkije heeft operaties uitgevoerd tegen terroristische groeperingen in Noord-Irak en Syrië, met name de YPG/PKK.

Op basis van artikel 51 van het Handvest van de Verenigde Naties startte Turkije op 24 augustus 2016 Operatie Eufraatschild, waarbij het gebruik maakte van zijn recht op zelfverdediging om terroristische elementen uit te roeien die een bedreiging vormden voor zijn nationale veiligheid, voornamelijk Daesh, en om de veiligheid van de grens in Noord-Syrië te waarborgen.

Op de eerste dag van de operatie werd de Syrische stad Jarablus, die grenst aan het district Karkamış van Turkije’s zuidoostelijke provincie Gaziantep, bevrijd van terroristische elementen. Op 23 februari 2017 werd de noordwestelijke stad al-Bab bevrijd van Daesh-terroristen.

Tijdens de operatie werd ook een gebied van 2.055 vierkante kilometer (793 vierkante mijl) tussen de twee steden in 217 dagen vrijgemaakt van terreurgroepen.

Turkse soldaten en het Syrische Nationale Leger (SNA) schakelden in bijna zeven maanden meer dan 3.000 Daesh-terroristen uit.

Op 29 maart 2017 kondigde toenmalig premier Binali Yıldırım aan dat de operatie succesvol was afgerond. Aan het einde van de operatie richtte Turkije zich op het bieden van veiligheid en stabiliteit in de regio om de noodzakelijke voorwaarden te scheppen voor de terugkeer van burgers die ontheemd waren als gevolg van terrorisme.

Daartoe zijn in Turkije opgeleide veiligheidstroepen en functionarissen in de regio actief geworden. Door de initiatieven en steun van Turkije op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs en openbare diensten is de bevolking in de regio opgelopen tot bijna 2 miljoen.

Zegen van Assad

De YPG, die met de zegen van het Assad-regime grote stukken land in het noorden van het door oorlog verscheurde land heeft veroverd toen de gevechten in 2012 oplaaiden, is regelmatig het doelwit van de districten in Noord-Syrië die onder Turkse controle staan.

Ankara beschouwt de YPG, die gesteund werd door de door de VS geleide anti-Daesh coalitie onder het voorwendsel van de strijd tegen de terreurgroep Daesh op de grond, als een ernstige bedreiging van de nationale veiligheid.

De oorlog in Syrië heeft aan meer dan 387.000 mensen het leven gekost en miljoenen mensen op de vlucht gejaagd sinds het begin in 2011 met de brutale onderdrukking van protesten tegen het regime.

Bron: Sabah