Nu de vraag naar vluchten is afgenomen als gevolg van de Covid-19 pandemie, zijn piloten massaal Turkije beginnen te ontvluchten.

Volgens rekruteerders voor buitenlandse luchtvaartmaatschappijen, zoals FlyDubai, zijn zij “verrast” door het aantal sollicitaties van Turkse piloten.

Turkse piloten hebben moeite om in eigen land werk te vinden door de afname van het vliegverkeer tijdens de Covid-19 pandemie.

Als gevolg daarvan zoeken veel Turkse piloten werk in het buitenland, waar ze meer kunnen vliegen en een salaris krijgen dat 4-5 hoger ligt dan wat ze in Turkije zouden krijgen.

Als gevolg van de Covid-19-pandemie en de daaruit voortvloeiende daling van het aantal reizen hebben luchtvaartmaatschappijen in Turkije en over de hele wereld het aantal vluchten moeten beperken.

Sommige maatschappijen hebben zelfs hun deuren moeten sluiten. Op het ergste moment, in april 2020, lag het aantal vluchten in Turkije bijna 90% lager dan in 2019.

Duizenden piloten, die hun vliegtuigen aan de grond moesten houden, zaten tijdens de pandemie maandenlang zonder werk. Nu de blokkades zijn opgeheven, reizen de mensen weer, maar nog niet op het niveau van voor de pandemie – het aantal vluchten ligt nog steeds meer dan 10% lager dan in 2019.

Volgens Murat Ersoy, voorzitter van de Turkse vereniging van luchtvaartpiloten (TALPA), hebben sommige piloten 50% van hun loon moeten inleveren, terwijl anderen gedwongen werden om deeltijds te werken of alleen betaald te worden voor de uren die ze vliegen. Als gevolg daarvan zijn Turkse piloten begonnen het land te ontvluchten, op zoek naar beter betaald werk elders.

Luchtvaartmaatschappijen als FlyDubai, gevestigd in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), hebben veel sollicitaties van Turkse piloten ontvangen. Volgens functionarissen bij de maatschappij waren zij verrast door de instroom. Maar omdat de salarissen in het Midden-Oosten 4-5 hoger liggen dan in Turkije, is het geen verrassing dat Turkse piloten vertrekken.

Ersoy, voorzitter van TALPA, zegt dat deze vertrekkende piloten zeer slecht zijn voor de luchtvaartindustrie in Turkije. Als de luchtvaartindustrie blijft verbeteren, is het onvermijdelijk dat Turkije binnenkort behoefte zal hebben aan meer piloten.

“Salarissen in het buitenland worden aangeboden aan piloten in dollars en onder zeer goede voorwaarden […] Het is slecht voor gekwalificeerd personeel om naar een ander land te gaan,” zei Ersoy.

“Het is een verschrikkelijke situatie. Het is niet gemakkelijk om een piloot op te leiden. Dat deskundige piloten, piloten die jaren in het vak hebben gezeten, naar het buitenland gaan, is een groot verlies.”

Bron: Hürriyet