De VS zal in 2019 nog twee F35-gevechtsvliegtuigen leveren aan Turkije. Dat zei de militaire topman van het F35-programma op 1 oktober.

In een interview in Arlington, Virginia, zei vice-admiraal Mat Winter, hoofd van het F35-programma, dat de oorlogsvliegtuigen normaal gesproken in maart geleverd zullen worden.

Ankara denkt eraan om de komende jaren 100 F35-gevechtsvliegtuigen aan te schaffen.

Winter “ziet geen elementen die erop kunnen wijzen dat er iets zal veranderen” aan de levering van die 100 vliegtuigen.

“Het Pentagon moet een rapport bezorgen aan het Congres uiterlijk 90 dagen voordat de Defensie Autorisatieakte van 2019 wordt uitgevaardigd,” voegde hij eraan toe. Er staat namelijk een amendement in de Nationale Defensie Autorisatieakte dat de verkoop van F35’s aan Turkije verbiedt totdat het Pentagon een rapport publiceert over de Turks-Amerikaanse relaties.

De F35 is een stalen toestel en wordt gebouwd door Lockheed Martin. Het is één van de duurste stukken uit de militaire uitrusting van de VS. Een toestel kost gemiddeld $100 miljoen (86.8 miljoen euro).

Volgens Winter heeft zijn dienst alle nodige informatie bezorgd voor het rapport, en zal het binnen de 90 dagen gepubliceerd worden.

De eerste twee gevechtsvliegtuigen werden eind juni al geleverd aan Turkije, met een ceremonie in Fort Worth, Texas.

Sinds 1999

Turkije maakt deel uit van het F35-programma sinds 1999. De Turkse defensie-industrie speelt al van in het begin een actieve rol in de productie van de F35. Onder meer Alp Aviation, AYESAS, Kale Aviation, Kale Pratt & Whitney en Turkish Aerospace Industries produceerden onderdelen voor het allereerste toestel.

Hürriyet

S.V.R.