Nu is de tijd gekomen om de Noord-Syrische regio rond Manbij volledig te zuiveren van Syrisch-Koerdische YPG-terroristen, en de stad terug te geven aan haar bewoners. Dat zegt het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken. Turkse en Amerikaanse troepen zijn zich gezamenlijk aan het voorbereiden en zullen weldra patrouilles uitvoeren in de regio.

“Er is een lichte vertraging op het schema, maar de aparte, gecoördineerde [Turkse en Amerikaanse] patrouilles die tot nu toe werden uitgevoerd, waren belangrijk.” Dat zei Mevlüt Çavuşoğlu in een interview in Genève, na een conferentie over ‘Strategische dialoog in de westelijke Balkan’, als onderdeel van het Wereld Economisch Forum (WEF).

Tijd om YPG te verbannen

“Nu is het tijd om de YPG compleet te verbannen uit Manbij zodat de lokale bevolking de touwtjes weer in handen kan nemen, zowel bestuurlijk als op vlak van veiligheid,” voegde hij eraan toe.

Çavuşoğlu verwees naar de patrouilles van Turkse en Amerikaanse troepen in Manbij, die deel uitmaken om de YPG in de regio met wortel en tak uit te roeien. De YPG wordt door Ankara beschouwd als een tak van de illegale PKK, en dus een terroristische organisatie.

Verder zei hij dat het akkoord ook door Amerika zou moeten worden uitgevoerd zoals afgesproken. Ondanks een vertraging die veroorzaakt werd door de VS is het akkoord nog steeds in voege, aldus Çavuşoğlu.

Hürriyet

S.V.R.