Het Russisch analytisch centrum, SovEkon, heeft meegedeeld dat Turkije zo’n 30.000 ton proteïnerijk tarwe zal kopen van Rusland. Opmerkelijk aan deze transactie is dat Turkije zal betalen met nationale munt van de Russische Federatie, de roebel. De tarweprijs werd vastgelegd op 17.000 roebel per ton.

De verklaring benadrukte dat de koersverliezen van Rusland en Turkije zullen worden geminimaliseerd dankzij deze handel in nationale valuta’s. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft onlangs aangekondigd dat Turkije het gebruik van nationale valuta’s, in handelstransacties met belangrijke handelspartners zoals Rusland, zal opvoeren.

Gebruik van lokale valuta

Het initiatief van Erdogan werd verwelkomd door de Russische president Vladimir Poetin, die benadrukte dat het gebruik van lokale valuta in de bilaterale handel met Turkije, de gevolgen van de wisselkoersschommelingen zal beperken.

Turkije importeerde in de afgelopen drie maanden meer dan 1.2 miljoen ton Russische tarwe.

Alternatief transactiemiddel

Het sanctiebeleid van de VS heeft zware gevolgen gehad voor de nationale munten van Turkije, Rusland en Iran. Als gevolg zijn heel wat landen op zoek naar een alternatief transactiemiddel voor bilaterale handel zodat de dominantie van de dollar in de wereldhandel kan worden ingeperkt.

Na de top van 7 september in Tehran hebben Turkije, Rusland en Iran besloten om in de toekomst uitsluitend hun eigen valuta gebruiken in het onderlinge handelsverkeer. De gouverneur van de Iranese Centrale Bank, Abdolnaser Hemati, zei dat hij weldra zal samenkomen met zijn Turkse en Russische tegenpartners zodat de nieuwe transactiemethode snel van kracht kan gaan.

Sabah

O.A.