Het parlementslid van de grootste oppositiepartij CHP (Republikeinse Volkspartij) heeft zijn eed in het parlement gezworen tijdens de opening van het nieuwe parlementaire jaar. Hij werd nog tien dagen eerder vrijgelaten na een gevangenis opsluiting van 15 maanden.

Berberoglu werd vrijgelaten uit de gevangenis nadat het Hof van Cassatie zijn vrijlating had bevolen, maar zijn gevangenisstraf blijft gehandhaafd. Het parlementslid werd veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor spionage en het vrijgeven van staatsgeheimen.

Berberoglu werd herverkozen als parlementslid tijdens de verkiezingen van 24 juni. Hij zal zijn ambt vervullen tot zijn parlementaire termijn eindigt indien hij zijn zetel behoudt.

Hij werd oorspronkelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar in 2017 voor spionageaanklachten. Hij had een video waarin wapenleveringen van de Turkse inlichtingendienst MIT naar Syrië te zien zijn, bezorgd aan de krant Cumhuriyet.

AKP en MHP ontmoeten elkaar

President Recep Tayyip Erdogan, die de leider is van de regerende AKP (Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling), en de leider van de MHP (Nationalistische Bewegingspartij), Devlet Bahceli, hadden een ontmoeting in het parlement tijdens de openingssessie.

Op de vraag of een bondgenootschap tussen de twee partij gesmeed zal worden voor de lokale verkiezingen in maart 2019 antwoordde Erdogan: “We zullen zien in de komende dagen. We hebben dit besproken met de MHP-leider. Hij keek er ook positief naar.”

De twee leiders ontmoetten elkaar op uitnodiging van parlementsvoorzitter Binali Yildirim. De fractievoorzitter van de IYI-partij (Goede Partij) Ahad Andican nam ook deel aan de ontmoeting. CHP-leider Kemal Kilicdaroglu weigerde deel te nemen.

Amnestiewet op de agenda

Het parlement heeft op 3 oktober een motie behandeld om de aanwezigheid van het Turkse leger in Irak en Syrië te verlengen. Op 4 oktober gaat het parlement debatteren over de verlenging van de Turkse militaire VN-missie in Mali en de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Een parlementscommissie zal ook een omstreden wetsvoorstel van de MHP bespreken. Daarmee wil de MHP amnestie verlenen aan meer dan 160.000 gevangenen. Het wetsvoorstel heeft betrekking op misdaden gepleegd voor 19 mei en 162.989 gevangenen zullen genieten van de amnestie volgens MHP-functionarissen.

Hurriyet

T.A.