Turkije zal over een paar dagen starten met een militaire operatie in Syrië, ten oosten van de Eufraat. Dat zal een politieke oplossing voor het land een stap dichterbij brengen. Dat zei president Recep Tayyip Erdoğan woensdag tijdens een toespraak op de Top van de Turkse Defensie-industrie, die gehouden werd in het presidentieel paleizencomplex Beştepe in de hoofdstad Ankara.

Erdoğan zei dat het tijd wordt dat Turkije afrekent met de terroristische groeperingen die actief zijn ten oosten van de rivier de Eufraat. Hij doelt daarmee op de gebieden in Oost-Syrië die in handen zijn van de Eenheden ter Bescherming van het Volk (YPG).

Erdoğan had kritiek op Washington, omdat het steun biedt aan de YPG, de Syrische tak van de PKK. Op die manier versterkt de VS de banden met de terroristische organisatie in plaats van haar te bestrijden.

Volgens Erdoğan heeft Turkije herhaaldelijk bewezen dat de YPG een terroristische organisatie is, maar de VS weigert dit te erkennen. In tegendeel, ze noemt de militanten zelfs ‘strategische partners’.

De VS heeft radars en observatieposten geïnstalleerd in Syrië om de terroristen te beschermen tegen Turkije, terwijl het omgekeerd zou moeten zijn, aldus de president.

Volgens Erdoğan is de operatie gericht tegen de terroristische groeperingen die actief zijn in Syrië, en hij voegt eraan toe: “We zullen nooit Amerikaanse soldaten viseren”.

“Ze [de VS] antwoorden dat ze geen zware wapens hebben geleverd als we onze bedenkingen uiten over het bewapenen van de YPG. Ze zeggen dat ze de wapens die er nu zijn weer zullen terugnemen nadat de bedreiging van Daesh is uigeschakeld. Wie bedriegen jullie nu eigenlijk?” dixit Erdoğan.

“Ze hebben het over een gebied van 150 kilometer waar ze [Daesh] actief zijn. Als het echt over dat gebied gaat, staat Turkije klaar om elke aanwezigheid van Daesh daar onmiddellijk uit te schakelen,” zo zegt de president nog.

Sabah

S.V.R.