Foto: RTL Nieuws

De protesten van de Gele Hesjes tegen de regering in Frankrijk zijn een vorm van terrorisme. Dat zegt Devlet Bahçeli, voorzitter van de MHP (Nationalistische Partij). Hij waarschuwde degenen die zouden proberen om dit soort protesten ook in Turkije te organiseren: ze zullen een hoge prijs betalen.

“Ik waarschuw al op voorhand dat als er hier in Turkije terroristen rondlopen die de Gele Hesjes willen imiteren, ze daar een hoge prijs voor zullen betalen. Wie een gele jas draagt, mag zich aan een verdiende straf verwachten. Dit is geen grap.” Dat heeft Bahçeli op 12 december hebben geschreven in een verklaring, volgens het regeringsgezinde persagentschap Anadolu Agency.

Alliantie

Bahçeli benadrukte dat hij achter de alliantie blijft staan die zijn partij de facto is aangegaan met de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), in de aanloop naar de lokale verkiezingen van 31 maart 2019.

“We zullen het spel eerlijk spelen. We gaan ons niet blind staren op onbelangrijke thema’s. We zullen Turkije bevrijden van zijn ketenen, met de geest van de Volksalliantie. Al wie plannen smeedt om iets tegen Turkije te ondernemen en al wie zich laat inspireren door de Gele Hesjes, heeft vanaf de ochtend van 1 april [de dag na de lokale verkiezingen] met ons te doen.”

Golf van demonstraties

De gele hesjes die de Franse betogers dragen zijn het symbool geworden van de golf van demonstraties in Frankrijk. Die begonnen in november, aanvankelijk enkel tegen de stijging van de brandstofprijzen, maar breidden zich snel uit; vandaag eisen de demonstranten een hele reeks maatregelen, onder meer het ontslag van president Emmanuel Macron.

Op 10 december kondigde Macron een reeks financiële compensaties aan, in de hoop de protesten te stoppen.

Er waren naar schatting 136.000 mensen betrokken bij de betogingen die vorig weekend verspreid over het hele land plaatsvonden, – even veel als de week ervoor.

Volgens de politie werden al 4500 mensen opgepakt sinds het begin van de protesten.

Hürriyet

S.V.R.