CHP-burgemeester Mansur Yavaş van Ankara (links), Devlet Bahçeli (rechts)

De Turkse rechtse leider van de Nationalistische Beweging (MHP), Devlet Bahçeli, heeft burgemeester Mansur Yavaş van Ankara bedreigd.

Sprekend tot verslaggevers na een parlementaire fractievergadering op 30 november, zei Bahçeli: “De heer Mansur moet voorzichtig zijn.”

“De adem van de Grijze Wolven zit hem nu op de rug,” zei Bahçeli, erop wijzend dat hij de zaak elke dag zal volgen.

Zijn opmerkingen komen nadat aanhangers van de MHP ophef veroorzaakten in het weekend een herdenkingsplechtigheid voor de oprichter van de partij in de hoofdstad Ankara.

Een groep van ongeveer 50 personen viel op 28 november in het Yenimahalle-district de herdenkingsplechtigheid voor Alparslan Türkeş van de Alparslan Türkeş Stichting binnen. Daarbij raakten verschillende mensen gewond.

MHP Ankara provinciehoofd Turgay Baştuğ werd ervan beschuldigd de aanval op de Türkeş herdenking te hebben uitgelokt met een social media post die hij een dag voor het evenement deelde.

In een reeks tweets schold Baştuğ de sprekers van de herdenking uit voor “verraad” aan Türkeş.

Hij bekritiseerde ook een van de sprekers voor het voortzetten van zijn politieke carrière bij de rechtse Goede (İYİ) Partij.

“De Grijze Wolven leden zullen nooit degenen accepteren die Türkeş en onze leider Devlet Bahçeli hebben verraden om Alparslan Türkeş te herdenken,” zei Baştuğ.

CHP verdedigt Yavaş

Volgens MHP-leider Bahçeli was Yavaş, die van de belangrijkste oppositiepartij Republikeinse Volkspartij (CHP) is, verantwoordelijk voor de vechtpartij.

De CHP reageerde snel op Bahçeli’s beweringen en dreigementen door te zeggen dat Yavaş de steun heeft van de inwoners van Ankara.

“De adem van de inwoners van Ankara en de Volksalliantie zitten op de rug van Yavaş,” zei CHP plaatsvervangend leider Seyit Torun, verwijzend naar de oppositie alliantie bestaande uit de CHP en de rechtse Goede (İYİ) Partij.

“Deze bedreigingen hebben nog nooit iemand voordeel gebracht en zullen dat ook nooit doen,” zei Torun, die beloofde om CHP-Burgemeester Yavaş bij te staan in het aangezicht van Bahçeli’s opmerkingen.

Bron: Turkse media