Een Frans lid van de illegale Communistische Partij van Turkije (TKP/ML), een terroristische groepering die nauwe banden heeft de PKK, heeft in een online videoboodschap zijn steun geuit aan de protesterende “Gele Hesjes” die Frankrijk nu al vier weken in de greep houden.

Op de video zijn drie gewapende mannen te zien met bedekte gezichten. Met TKP-vlaggen in de hand spreken ze lovend over de gewelddadige protesten in Frankrijk die een einde willen maken aan de ambtstermijn van de Franse president Emmanuel Macron.

De demonstranten kwamen op 17 november op straat en blokkeerden de straten vanwege de stijgende brandstofbelastingen. Hun lijst van eisen is sindsdien alleen maar gegroeid. Een groot deel van de protesteerders wil zelfs dat Macron aftreedt. Volgens hen bevoordeelt de Franse president enkel de rijken.

Gele Hesjes

Sinds de opkomst van de “Gele hesjes” werden er al honderden Franse burgers gearresteerd. De beweging die heel wat gewelddadige extremisten heeft aangetrokken, heeft geen duidelijk bestuur. De sociale onrust in Frankrijk heeft op vier weken tijd al 4 mensenlevens geëist. Kerstmarkten, nationale voetbalwedstrijden en talloze andere evenementen werden geannuleerd.

In grote delen van Parijs leek het alsof er een orkaan was gepasseerd. De politie verwijderde alle brokstukken van de straten die als wapens konden worden gebruikt. Ook in andere delen van Frankrijk blokkeerden demonstranten wegen, rotondes en tolhuisjes.

Vorige zaterdag waren er ook in België en Nederland protestacties, weliswaar op een veel kleinere schaal.

De betrekkingen tussen Ankara en Parijs verslechterden eerder dit jaar nadat de Franse president een deal had gesloten met de vertegenwoordigers van de YPG-gelieerde Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF).

Turkije beschouwt de YPG als een terroristische groepering vanwege haar banden met de PKK.

President Recep Tayyip Erdoğan bekritiseerde zijn Franse tegenhanger voor zijn ontmoeting met de SDF-kopstukken en waarschuwde voor de gevaren van een samenwerking met terroristische groeperingen.

Sabah

O.A.