Armenië is bereid om betrekkingen met Turkije zonder enige voorwaarde vooraf aan te knopen. Dat heeft de premier Nikol Pashinyan die de vervroegde verkiezingen op 9 december gewonnen heeft, gezegd.

“Ik heb reeds vaak gezegd dat wij bereid zijn om directe relaties met Turkije zonder enige voorwaarde vooraf te beginnen,” vertelde Pashinyan aan verslaggevers volgens het Turks staatsagentschap Anadolu Agency.

“Wij hopen dat Turkije hetzelfde standpunt zal innemen,” werd Pashinyan door het Armeense agentschap Armenpress geciteerd.

Conflict Nagorno-Karabach

“Het probleem is dat de verhouding met Turkije jammer genoeg met het conflict Nagorno-Karabach is verbonden,” zei Pashinyan.

“Het is een zeer vreemde situatie wanneer de betrekkingen tussen twee landen zo sterk verbonden kunnen zijn met een derde land, […] Ik bedoel Azerbeidzjan,” zei hij.

Nagorno-Karabach, een bergachtig deel van Azerbeidzjan, wordt bestuurd door etnische Armeniërs die hun onafhankelijkheid van Bakoe hebben uitgeroepen tijdens een conflict dat uitbrak toen de Sovjet-Unie in 1991 afbrokkelde. Het conflict leidde tot het sluiten van de grens met Turkije, dat partij kiest voor Bakoe in het aanslepende geschil.

Politieke banden

De politieke banden tussen Ankara en Yerevan blijven bevroren als gevolg van het Karabach-conflict en de erfenis van de massamoorden op Armeniërs tijdens de Eerste Wereldoorlog, die de Armeense diaspora en regering beschrijven als genocide – een beschrijving die Turkije tegenspreekt.

Op 10 december zei de Armeense verkiezingscommissie dat de partij van Pashinyan 70,4 procent van de stemmen bij de parlementsverkiezingen kreeg.

In april leidde Pashinyan, een voormalig journalist, massaprotesten tegen de regerende Republikeinse Partij die het dagelijks leven in Jerevan tot stilstand brachten en de voormalige premier Serzh Sargsyan dwongen af te treden.

Serzh Sargsyan

Pashinyan, die in mei de waarnemend premier van het land werd, had in oktober ontslag genomen om de weg vrij te maken voor vervroegde verkiezingen in een poging om de meerderheid in het parlement te verwerven.

Hurriyet

T.A.