In Antwerpen zijn een vijftigtal PKK-sympathisanten in hongerstaking gegaan. Ze doen dat uit bezorgdheid over PKK-terrorist en leider Abdullah Öcalan. De leider van de terroristische PKK zit levenslang vast op het Imrali gevangeniseiland in Noordwest Turkije.

Foto: Abdullah Öcalan

De actie komt er in solidariteit met de opgesloten Leyla Güven, politica voor de Turkse partij HDP. Zij begon begin november met een hongerstaking om de situatie van Abdullah Öcalan aan te klagen. De PKK-leider, die sinds 1999 een levenslange gevangenisstraf uitzit, zit volgens de actievoerders al sinds 2015 in totaal isolement.

Solidariteitsacties in Antwerpen

Güven inspireerde duizenden andere opgesloten om ook in hongerstaking te gaan. Sinds 8 december zijn er ook in Antwerpen solidariteitsacties.

“We vragen in de eerste plaats om de vrijlating van Öcalan, onze leider”, zeggen Kazim Robar en Cemal Başkale. “We hebben nu al een aantal jaar niets meer over zijn toestand gehoord.” De actievoerders eisen ook een duidelijk signaal van Europa.

“De totale isolatie van Öcalan is een radicale schending van het Verdrag van de Verenigde Naties tegen foltering en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Het wordt tijd dat Europa de stilte doorbreekt.”

In principe loopt het protest tot 22 december. “Maar als het moet, gaan we langer door”, zeggen Kazim Robar en Cemal Başkale.

hln