Istanbul staat op de 15e plaats van de steden met het meeste verkeer ter wereld, volgens een nieuw transportrapport van het bedrijf INRIX. In de lijst met Europese landen staat Istanbul op de vierde plaats voor het ergste verkeer.

Volgens de Global Traffic Scorecard bracht de gemiddelde pendelaar in Istanbul in 2017 59 uur per jaar in de file door.

De steden op de lijst werden gerangschikt volgens de tijd dat de gemiddelde pendelaar op het drukste moment van de dag in de file zat.

INRIX onderzocht de congestie in 1.360 steden in 38 landen op vijf continenten en berekende het percentage van de tijd die bestuurders op verschillende tijdstippen van de dag en de week in de file doorbrengen. De analisten gebruikten meer dan 300 miljoen verschillende bronnen om het onderzoek uit te voeren.

Amerikaanse steden

Amerikaanse steden domineerden ’s werelds top 10 van meest overbelaste stedelijke gebieden, met Los Angeles als koploper op het gebied van tergende en dure files, zo blijkt uit het rapport.

Moskou had de slechtste verkeersopstoppingen van alle Europese hoofdsteden met piekfiles die automobilisten 91 uren hebben gekost in 2017.

In Europa werd Moskou gevolgd door Londen en Parijs, met 74 uur en 69 uur.

De situatie is veel beter in sommige van de kleinere hoofdsteden van het continent.

Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië, is daar een goed voorbeeld van. Het grootstedelijk gebied had een bevolking van ongeveer 500.000 inwoners en het totale aantal vertragingen als gevolg van de piekfiles in 2017 bedroeg 21 uur.

Hurriyet

T.A.