Soldaten wonen een kransleggingsceremonie bij bij een gedenkteken voor Atatürk, in Afyonkarahisar, West-Turkije.

Het Grote Offensief, of Büyük Taarruz zoals het in het Turks wordt genoemd, werd donderdag herdacht op de plaats waar het bijna een eeuw geleden plaatsvond.

In de provincie Afyonkarahisar in West-Turkije verzamelden zich mensen om hun eer te betuigen aan de gevallenen die in 1922 tegen de binnenvallende Griekse troepen vochten.

Eerder op de dag marcheerden zij naar de heuvel Kocatepe waar Mustafa Kemal Atatürk, stichter van het moderne Turkije, het offensief lanceerde.

Er werd een krans gelegd bij een standbeeld van Atatürk, die zijn kamp opsloeg in Kocatepe om het offensief te leiden, een belangrijk hoofdstuk in de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog na de Eerste Wereldoorlog.

Tijdens de ceremonie overhandigden hoogwaardigheidsbekleders een Turkse vlag aan een groep fietsers die van de hoofdstad Ankara naar de westelijke provincie Izmir reisden, waar de restanten van de verpletterde Griekse troepen werden gedwongen zich terug te trekken, om de verjaardag van het Grote Offensief te herdenken.

Het Grote Offensief was de op één na grootste overwinning op de Griekse bezettingsmacht na de Slag bij Sakarya in 1921, eveneens in augustus, als onderdeel van de campagne van het Turkse leger om de onafhankelijkheid van het land te verzekeren na het einde van de Eerste Wereldoorlog toen het Osmaanse Rijk de nederlaag aanvaardde.

Mustafa Kemal Atatürk, een Ottomaanse generaal die later de grondlegger van de Republiek Turkije zou worden, had in juni 1922 besloten het offensief voort te zetten.

Het zou de genadeslag zijn voor de Griekse bezettingstroepen, die door de Slag bij Sakarya aan het wankelen waren gebracht.

Na maanden van voorbereidingen en het inzetten van wapens en soldaten uit het hele land, begon het offensief op 26 augustus met artillerievuur op de Griekse troepen in Afyonkarahisar.

Binnen enkele uren slaagden de Turkse troepen erin strategische punten te veroveren en Afyonkarahisar in één dag te heroveren op de Grieken. Op 30 augustus waren de Griekse troepen volledig verslagen.

Toen de Grieken zich begonnen terug te trekken, gaf Mustafa Kemal Atatürk zijn beroemde bevel:

“Legers! Jullie eerste doel is de Middellandse Zee! Voorwaarts!” en het leger verjoeg alle Griekse troepen die zich wanordelijk terugtrokken naar de Egeïsche regio in het westen van het land.

Uiteindelijk heroverden Turkse troepen op 9 september Izmir op alle bezettingstroepen.

Bron: Sabah