Köyceğiz is een prachtige bestemming om te ontdekken die rijk is aan zowel geschiedenis als natuur.

Köyceğiz is een prachtige landelijke stad en regio in Muğla rond de uitgestrekte kust Köyceğiz meer dat leidt naar Dalyan.

Bekend om zijn honing, boskreken, oosterse zoete gombomen en thermale warmwaterbronnen, is Köyceğiz de perfecte daguitstap

Gelegen buiten de gebaande paden voor veel vakantiegangers, Köyceğiz is een prachtige bestemming om te ontdekken dat is rijk aan zowel de geschiedenis en de natuur.

Het heeft een pittoreske en typisch Turkse stad die in 2019 is toegetreden tot de Cittaslow-ranglijst, evenals meerdere naburige bestemmingen, waaronder thermale en modderbaden, inheemse zoete gombomenbossen en restaurants met platforms boven stromende kreken in de bossen.

Köyceğiz is een prachtige bestemming om te ontdekken die rijk is aan zowel geschiedenis als natuur

Tegenwoordig is Köyceğiz, bekend om zijn dennenbossen en citrusbomen, ook bekend om zijn honing die van deze bomen afkomstig is.

Het stadscentrum heeft een indrukwekkende winkel met tientallen honingsoorten, die u allemaal kunt proeven, zodat u ook de moeilijker te vinden smaken zoals lavendel en acacia kunt proberen.

Naast honing worden in deze streek ook enkele van de beste sinaasappelen en citrusvruchten zoals granaatappel en citroenen geproduceerd.

Köyceğiz is een prachtige bestemming om te ontdekken die rijk is aan zowel geschiedenis als natuur

Köyceğiz is ook de thuisbasis van endemische oosterse zoete gombomen, ook bekend als vloeibaar amber.

Het sap van deze bomen wordt gebruikt voor medicinale doeleinden sinds de tijd van weleer en er wordt gezegd dat het deel uitmaakte van de gezondheidsroutine van de Egyptische koningin Cleopatra zelf.

Een prachtig wandelpad leidt langs het meer in de stad naar de Köyceğiz Sığla Ormanı, een bos gewijd aan deze bomen.

Het Köyceğiz gebied en de omgeving van Dalyan, waarvan de stad op ongeveer 20 kilometer (12 mijl) afstand ligt, is de thuisbasis geweest van meerdere beschavingen, van de Cariërs tot de Ioniërs, de Perzen, de Hellenen, Romeinen, Seltsjoeken en Ottomanen.

De oude stad Kaunus was een belangrijk handelscentrum en de ruïnes van een Romeins badhuis, een amfitheater en kasteelmuren blijven een indrukwekkende site.

Natuurlijk zijn de Carian rotsgraven uitgehouwen duizenden jaren geleden in de bergen die als de achtergrond van Dalyan zijn ook adembenemend.

Köyceğiz

Beide oude sites zijn eigenlijk gelegen in een gebied van Köyceğiz genaamd Çandır, dat toevallig ook een volledig biologisch dorp is.

Deze sites en de stad zijn bereikbaar met de auto vanuit Köyceğiz of met een charmante roeiboot- of veerboottocht vanuit Dalyan.

Een van de andere meest historische en populaire activiteiten om te doen tijdens een bezoek aan Köyceğiz is om jezelf in te smeren met modder en vervolgens te ontspannen in de thermale zwavel warmwaterbronnen in de Sultaniye Kaplıcaları.

De thermale bronnen hebben naar verluidt de hoogste stralingsniveaus in Turkije en worden verondersteld te helpen bij een verscheidenheid van kwalen, waaronder reuma.

Een van de andere meest historische en populaire activiteiten tijdens een bezoek aan Köyceğiz is om jezelf in te smeren met modder en vervolgens te ontspannen in de thermale zwavelhoudende warmwaterbronnen in de Sultaniye Kaplıcaları.

Köyceğiz, de Dalyan delta en het meer dat de ruimte tussen de twee inneemt is een belangrijke ecologisch beschermde regio in Turkije en dus zijn de oevers van het meer en het strand waar het in uitmondt relatief onaangeroerd gebleven.

Het meer mondt uiteindelijk uit in het Iztuzu-strand, dat bekend staat als een belangrijke broedplaats voor Caretta caretta schildpadden.

De omgeving van het meer biedt ook spectaculaire vogelwaarnemingen met reigers, ijsvogels, valken, arenden en aalscholvers. De regio heeft ook endemische vissen, libellen en waterjuffers in neonkleuren.

Köyceğiz is ook de thuisbasis van Yuvarlakçay, een vallei met een beek die uit de bergen stroomt en waar een reeks restaurants platforms hebben gebouwd waar mensen kunnen zwemmen in het verfrissend koele water of boven de beek kunnen schommelen op een houten schommel die de laatste jaren een populaire Instagram-fotoplek is geworden.

Hoewel Köyceğiz echt alles heeft wat je maar kunt wensen van een Turkse stad en een charmante aangelegde promenade langs het meer met restaurants en cafés, heeft het niet het drukke gevoel van toeristische steden. Er zijn ook een aantal familie gerunde pensions in de stad om te overnachten.

Köyceğiz is ook een ideale bestemming voor diegenen die houden van wandelen of fietsen en er zijn gemarkeerde “Eco-Trail” paden door veel van de bossen.

De regio kan het best bezocht worden met de auto of met een boottocht vanuit Dalyan.

Het ligt op slechts een half uur van de luchthaven van Dalaman en op minder dan een uur rijden van zowel Marmaris als Fethiye.

Bron: Sabah