Marcel Goldhammer van de partij AfD (Alternatief voor Duitsland), de kandidaat voor het district Neukölln in Berlijn, heeft ophef veroorzaakt in Duitsland.

Marcel Goldhammer, de extreem-rechtse AfD-kandidaat voor de Duitse parlementsverkiezingen, maakte een affiche met een afbeelding van Atatürk en schreef:

“Atatürk zou op de AfD gestemd hebben”. De poster, die snel viral ging op de sociale media, lokte een heftige reactie uit.

In de aanloop naar de parlementsverkiezingen die op 26 september in Duitsland worden gehouden, doet de AfD een poging om de Duitse Turken te bereiken.

Marcel Goldhammer van de partij AfD (Alternative für Deutschland), een kandidaat uit het district Neukölln in Berlijn, deed veel mensen verwonderen met zijn verkiezingscampagne.

Volgens Turkse media begonnen veel mensen Atatürk te beledigen onder de foto van de poster, die in het Duits en Turks is gesteld.

Sommige gebruikers van sociale media merkten op: “Atatürk was een Turkse nationalist en werd verliefd op zijn land, maar hij was zeker geen racist”, “De hele AfD kan ook niet het vuil onder de vingernagels van wijlen Atatürk zijn”, “Was Mustafa Kemal Atatürk ooit een racist?”

Van de Duitsers kwamen andere antwoorden. Sommige gebruikers zeiden:

“Turken die goed werken en hun belastingen betalen, zijn ook boos over het huidige Duitse asielbeleid. Ik vind de aanpak heel goed”, terwijl anderen opmerkten: “Ik vind het een goede campagne, we leven niet meer in 12e eeuw. Wij zien ook immigranten in onze partij”, “Ik wil niet geloven dat zo’n campagne in een andere taal wordt gevoerd. Dit is Duitsland” en “als het Ataturk was, zou hij de SPD hebben gekozen. Omdat hij en de partij die hij oprichtte, de CHP, sociaal-democraten zijn”.

Bron: Duitse media