Turkije zal aan ongeveer 50.000 Syriërs burgerschap verlenen, zei een afgevaardigde van het ministerie van binnenlandse zaken op 22 september, volgens een verslag van het staatsbedrijf Anadolu Agency.

In een gesprek in de zuidoostelijke provincie Şanlıurfa, zei de manager van de algemene directie van populatie- en burgerschapsaangelegenheden Sinan Güner dat het proces van het burgerschap verlenen reeds van start was gegaan.

“Het burgerschapsproces van 35.000 Syriërs is voltooid nu,” zei Güner. Hij zei dat een verdere 15.000 aanvragen werden geëvalueerd, waarvan de meeste van kinderen zijn.

Volgens cijfers van het ministerie van binnenlandse zaken, zijn er meer dan 12,000 Syriërs die reeds Turks burgerschap hebben gekregen. De cijfers tonen ook aan dat Turkije ongeveer 3 miljoen Syrische vluchtelingen herbergt.

Honderdduizenden Syriërs zijn gevlucht naar buurlanden en enkele Europese staten sinds de burgeroorlog in Syrië losbrak in maart 2011. Güner zei dat de Syriërs die burgerschap zouden krijgen, geselecteerd waren volgens bepaalde criteria, zeker diegenen met vaardigheden om een bijdrage te leveren aan Turkije.

Turkije is ook bezig met het burgerschap verlenen aan 20.000 Ahiska, ook gekend als Meskhetiaanse Turken, aldus Güner.

Ahiska Turken kwamen oorspronkelijk van de Meskheti regio van Georgië, maar werden uitgezet uit hun thuisland door Sovjetleider Joseph Stalin in 1944.

Ongeveer 22.000 Ahiska Turken leven in Ahlat, een district in de oostelijke Turkse provincie Bitlis, volgens Güner.

Hurriyet