De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft afgelopen week de Koerdische Regionale Overheid (KRG) gewaarschuwd voor sancties als het verder gaat met zijn geplande referendum voor onafhankelijkheid volgende week.

“We hebben de KRG altijd gesteund”, zei Erdogan tegen verslaggevers in New York na zijn toespraak bij de Algemene Vergadering van de VN. “Wij vinden dat deze aanpak van hen gelijk staat aan het negeren van de Republiek Turkije, die dicht bij hen stond en hen als een nauwe bondgenoot zag.”

Het kabinet en de Nationale Veiligheidsraad zullen bijeenkomen om een ​​definitieve beslissing te nemen, zei Erdogan. “Het kabinet zal ongetwijfeld deze situatie beoordelen en mogelijke sancties afwegen, die niet alledaags zullen zijn”, zei hij.

“We zullen een stevig standpunt innemen over deze kwestie.” Bewoners in provincies die onder controle staan van de KRG zullen op 25 september over onafhankelijkheid van Bagdad stemmen.

De olierijke provincie Kirkuk is een van de omstreden gebieden waar de stemming gepland is. Vorige week stemden de Iraakse politici tegen het onafhankelijkheidsreferendum en riepen de regering in Bagdad op om met de KRG te onderhandelen.

De Iraakse regering is tegenstander van de stemming en beweert dat het de oorlog tegen IS zal beïnvloeden, instabiliteit zal veroorzaken en de Iraakse grondwet schendt.

Turkije, de VS, Iran en de VN hebben allen Bagdad gesteund om zich tegen het referendum uit te spreken.

Anadolu