Terwijl de economische crisis in Turkije zich verdiept, groeit de woede tegenover de miljoenen vluchtelingen die in het land verblijven, en de spanningen dreigen de laatste weken op te lopen.

Video’s van grote groepen vreemdelingen die op verschillende plaatsen in Istanbul rondhangen, worden steeds vaker gedeeld op Twitter, waarbij duizenden mensen de sociale media hebben opgezocht om hun ongerustheid te uiten en op te roepen om de vluchtelingen terug te sturen naar hun land.

Sommige Turken beschuldigen de Syriërs er ook van hun banen te “stelen” en verantwoordelijk te zijn voor de stijgende huurprijzen, terwijl de inflatie toeneemt en de waarde van de lira daalt.

Uit opiniepeilingen blijkt dat de overgrote meerderheid van de Turkse burgers nu wil dat de vluchtelingen naar huis worden gestuurd.

Analisten zeggen dat politici steeds meer munt slaan uit deze wrok en die gebruiken voor politiek gewin in de aanloop naar de Turkse parlements- en presidentsverkiezingen die in juni 2023 zullen plaatsvinden.

Volgens recente cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken herbergt Turkije meer dan vier miljoen vluchtelingen, waarvan 3,76 miljoen Syriërs. Het land herbergt ook honderdduizenden Afghaanse vluchtelingen.

Tegenstanders van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK) beweren dat deze cijfers veel te laag zijn gerapporteerd.

Critici

Een van deze critici is Ümit Özdağ, een parlementslid dat vroeger lid was van de rechtse Nationalistische Bewegingspartij (MHP), de huidige coalitiepartner van de AK-partij.

Ozdag werd in 2016 uit de partij gezet en sloot zich het jaar daarop aan bij de rechtse oppositiepartij Good Party (IYI), alvorens zich in augustus 2021 af te scheiden en zijn eigen partij, de Overwinningspartij, op te richten.

Onder de slogan “De Overwinning komt aan de macht, alle vluchtelingen en illegalen gaan weg” is de populariteit van de partij gegroeid.

Zij beweren – zonder bewijs – dat er momenteel meer dan acht miljoen vluchtelingen in Turkije zijn, wat zou neerkomen op ongeveer 10 procent van de bevolking van het land.

De partij heeft onlangs een korte fictieve film laten maken, genaamd Silent Invasion, die zich afspeelt in 2043 en een beeld geeft van een Turkije waar een Syrische politieke partij onlangs aan de macht is gekomen, met de belofte om Arabisch de officiële taal van het land te maken.

In de film wordt een Turkse man op straat lastiggevallen door Syriërs en wordt hij gedwongen dekking te zoeken als ze hem achtervolgen. Hij was van plan arts te worden, maar in plaats daarvan werkt hij als conciërge in een ziekenhuis en vertelt hij zijn ouders dat het illegaal is om Turks te spreken op zijn werkplek. De film is sinds de release op 3 mei meer dan vier miljoen keer bekeken op YouTube.

Minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu heeft de film veroordeeld als een provocatie en een directe aanval op de regering.

Ozdag reageerde met een oproep aan Soylu om hem te ontmoeten bij de ingang van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Ankara, waarbij hij zei:

“Als je een man bent, wacht je daar op me”. Dit wakkerde de woordenstrijd tussen de twee politici aan en versterkte de vluchtelingenkwestie, die al wekenlang prominent op de Turkse nieuwsagenda staat.

De leider van de belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP), Kemal Kilicdaroglu, heeft ook beloofd om Syriërs terug te sturen als hij wordt verkozen.

“Hun verblijf in Turkije en hun grote aantal is eigenlijk een risico voor Turkije, en het is ook een risico voor hen, dit moet worden opgelost. Deze mensen moeten in hun eigen land leven, binnen hun eigen cultuur, vrij en met hun veiligheid gewaarborgd,” zei Kilicdaroglu vorige maand in een verklaring.

De regering heeft van haar kant een milder standpunt ingenomen ten aanzien van vluchtelingen.

“Vluchtelingen kunnen naar hun land terugkeren wanneer zij dat willen, maar wij zullen hen er niet uitschoppen”, zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op 9 mei.

Erdogan had vorige week gezegd dat ze zich voorbereiden op de vrijwillige terugkeer van een miljoen Syriërs en beloofde 200.000 huizen te bouwen in Noord-Syrië om hun terugkeer te vergemakkelijken.

Bron: Turkse media